Ana SayfaHaberlerDünyaRaid Salah serbest

Raid Salah serbest

 

Salah'ın avukatı Halid Zebarika, "İsrail Hapishaneler İdaresi Raid Salah'ın serbest bırakıldığını resmi olarak bize iletti" dedi. Salah, planlanandan daha erken bir saatte hapisten çıkarıldı. Salah, yakınlarına haber verilmeden hapisten çıkarıldı ve gizlice bir Yahudi yerleşim birimine bırakıldı. Ardından kendi imkânlarıyla Yafa'ya gitti.

 

Salah burada yaptığı ilk açıklamaya, "Söyleyeceğim ilk cümle: Canımız ve kanımız Mescid-i Aksa'ya feda. Hapisten çıktığımda ilk olarak bunu söyleyeceğime söz vermiştim. Tekrar tekrar bunu söyleyeceğim" ifadeleriyle başladı.

 

Salah, serbest bırakılışını şu sözlerle anlattı:

 

"Sabah namazını kıldıktan hemen sonra… Sabah yaklaşık saat 5’te bana ‘hemen hazırlanın çıkıyorsunuz’ dediler. Beni otogarda yalnız bırakacaklarını ve evime tek başıma gideceğimi söylediler. Onlara, ‘Bu riski siz alıyorsunuz. Sorumluluğunu da taşıyacaksınız’ dedim. Bu sefer korktular. Romon Hapishanesi’ne ait bir araca bindik. Çok uzun bir yolculuk yaptık. Önce beni Aşkelon’daki Çıkma Hapishanesi’nde indirmek istediler. Daha sonra ise kararlarını değiştirip beni bir Yahudi yerleşim birimi olan Karyat Malahi’de indirdiler. Bana ‘eve git’ dediler. 'Siz deli misiniz? Ne yapıyorsunuz?' diye sordum. Ancak bu hiçbir şey değiştirmedi."

 

Salah, "9 ay boyunca hücre hapiste tutuldunuz? Bu sizi etkilemedi mi?" sorusuna da şu sözlerle yanıt verdi:

"Hapishane İdaresi’nin uygulamaları, beni hiç etkilemedi. 9 ay boyunca tek başımaydım. Uzun bir soruşturma sürecine tabi tutuldum. Uygun zaman ve uygun mekânda onu anlatacağım. Bu sürecin son halkası istihbaratın soruşturmasından ibaretti. Çok uzun ve tehditlerle dolu bir soruşturmaydı. Buna rağmen, mesajım değişmedi. Mescid-i Aksa müzakere edilebilecek bir konu değil. Mescid-i Aksa her hangi bir müzakereden üstün. Ölene kadar onu koruyacağız. Canımız ve kanımız Aksa’ya feda."

 

'İsrail'in ödlekliğini ortaya koydu'

 

Salah'ın habersiz bir şekilde salıverilmesi İslami Hareket tarafından kınandı. Salah’ı karşılamak için Nakab çölündeki Nafha hapishanesi’ne giden ve Salah’ı orada bulamayınca bölgede başka hapishanelerde de onu arayan ancak başarısız kalan İslami Hareket’in yandaşları, hapishanenin bu uygulamasına tepki gösterdi.

 

İslami Hareketin Başkan Yardımcısı Kemal Hatip bu uygulamanın İsrail hükümetinin 'ödlekliğini' ortaya koyduğunu ve 'çetelere lâyık' olduğunu savundu.

 

Kerram’ın edindiği bilgilere göre, Raid Salah’ın ülke genelinde bilinen bir figür olduğuna ve aşırılık yanlısı Yahudilere hedef olabileceğine işaret eden İslami Hareket, Salah’ı Tel Aviv’de karşılamak için bir grubu görevlendirdi.

 

1948 Filistin İslami Hareketi lideri Şeyh Salah, 9 yıl önce verdiği bir cuma hutbesinde "şiddete teşvik" ettiği gerekçesiyle İsrail mahkemesi tarafından 18 Nisan 2016'da 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Salah, geçen mayıs ayından bu yana Bi'ru's-Seba kentindeki hapishanede tek kişilik hücrede tutuluyordu.

 

Bir gün önce yurtdışına çıkış yasağı

 

Şeyh Salah'ın avukatı Ömer Hamayisi, Pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail İçişleri Bakanı Aryeh Deri’nin Salah hakkında bir yurt dışına çıkış yasağı emrini işlediğini ve kendilerine iletildiğini söylemişti.

 

İsrail polisinin geçen perşembe günü, "yasa dışı platform ve derneklere üye olduğu" ve "şiddete teşvik eden açıklamalar yaptığı" iddiasıyla Salah hakkında yeni bir soruşturma dosyası oluşturarak savcılığa gönderdiği bildirilmişti.

 

Kaynak: Al Jazeera ve AA

- Advertisment -