Ana SayfaHaberlerDünyaİran’ın Podemos’a mali desteği iddiası

İran’ın Podemos’a mali desteği iddiası

Haber-Analiz: Akın Özçer

 

ABC gazetesinde manşetten verilen “İran Podemos’un iletişim koluna yılda 700 milyon avro veriyor” başlıklı ve Javier Chicote ve Juan Fernandez Mirand imzalı özel haberde, 20 Aralık seçimlerinde çıkardığı 69 milletvekiliyle hükümet formüllerini kilitleyen Pablo İglesias ve radikal Solcu arkadaşlarına yönelik ciddi iddialar yer alıyor.  

 

İspanyol polisinin bu konuda hazırladığı bir rapora dayandığı belirtilen haberde, İran’ın Hispan TV’nin prodüktörlüğünü yapan 360 Global Media’ya gönderdiği yıllık 2,4 milyon avronun yaklaşık dörtte biri Pablo İglesias ve ekibinin oluşturduğu Audio-visuel iletişim birimine gidiyor.

 

Hispan TV, İran’ın eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejat döneminde, 2012 yılında kurulmuş bir TV kanalı. İran o tarihten bu yana yaklaşık 3 yılda 360 Global Media’ya toplam 9,5 milyon avro aktarmış. Podemos’un bununla ne ilgisi var sorusu akla gelebilir ilk başta ama Pablo Iglesias’ın bu kanalda “Fort Apache” isimli bir program yaptığını ve bu programı kendisinin sunduğunu eklersek, radikal Sol parti ile İran arasındaki ilişki ete kemiğe bürünür herhalde.

 

İspanyol Emniyeti tarafından hazırlanan raporda, İran'ın Hispan TV’nin giderlerine ilave olarak Podemos’u da finanse ettiği iddiası yer alıyor. Podemos 2014 yılı başında kurulduğu için iddia son iki yıla ait. Bu iddia doğrulanırsa, Podemos yabancı bir ülke tarafından finanse edilen bir siyasi parti olarak cezai yaptırımla karşılaşacak. Pablo İglesias bu iddiaya karşı çıkıyor, ödemelerin “Fort Apache” programının finansmanıyla ilgili olduğunu savunuyor.

 

Emniyet kaynakları ise, İranlı Azimi Mahmoud Alizade’nin başında olduğu 360 Global Media’nın İglesias’a programı için yılda 50 bin avro, partinin sözünü ettiğimiz birimine de ayrıca 150 bin avro ödeme yaptığı görüşünde. Bu birimi oluşturan isimler bile belirlenmiş durumda. Aralarında 2000 yılında gazetecilere bombalı mektuplar gönderdiği gerekçesiyle tutuklanmış Eduardo García Macías da var.

 

360 Global Media’nın Podemos’a ve partide görevli kişilere yaptığı ödemelerin bu kadarla sınırlı olmadığı öne sürülüyor. Buna göre, Fort Apache programının giderleri için ayrıca yıllık 200 bin avro, “Producciones Con Mano Izquierda” ve “La Barraca Producciones isimli iki ayrı radikal Sol derneğe 60 bin avro ödeme yapılıyor. İşte bu ödemeler, Emniyet raporuna göre, Podemos’un yasadışı finansmanına giriyor.  

 

Emniyetin ilgili birimi, söz konusu paranın Tahran’dan itibaren izlediği güzergâhları bile belirlemiş durumda. Buna göre, İran hükümeti merkezleri Beyrut, Kuala Lumpur, Khorug (Tacikistan), Belize, Londra o Nicosia gibi kentlerde bulunan şirketlerini kullanmış ve ödemeleri bu şirketler adına, Hong Kong, Moskova, Londra ve özellikle Dubai’deki bankalarda açılmış hesaplar üzerinden yapmış. Örneğin 360 Global Media’ya Dubai’deki Emirates NBD PJSC üzerinden toplam 6 milyon avro gelmiş. Rapora göre, İran bu karmaşık güzergâhları, Tahran ile Madrid arasında doğrudan bir ilinti görülmemesi için belirlemiş.

 

Bu iddianın nasıl sonuçlanacağını önümüzdeki dönemde göreceğiz. Ama burada önemli olan husus şu ki Pablo İglesias’ın programı nedeniyle İran’la radikal Sol Parti arasında bir ilişki olduğu açık. Hispan TV, Rusya’nın RT televizyonu ile birlikte, İran-Rusya ittifakının Orta-Doğu ve özellikle Suriye’ye ilişkin görüşlerini aktarıyor.

 

İran İslam Cumhuriyeti ile aralarında anarşistlerden ayrılıkçılara kadar sistem karşıtlarının da bulunduğu bir radikal Sol partiyle ilişkisi olabileceği ilk bakışta şaşırtıcı geliyor ama daha derin düşünüldüğünde, düzen karşıtları arasında bir işbirliği yapılması çok da mantıksız değil. Bu, ayrıca İran’ın yayılmacı emellerinin bölgeyle sınırlı olmadığını da ortaya koyan ve ayrıca değerlendirilmesi gereken bir konu olarak ortaya çıkıyor.  

- Advertisment -