Anasayfa / Dünya / Rubio’dan tuhaf savaş gerekçesi: “İsrail nasıl olsa vuracaktı, İran bize saldıracaktı, önleyici saldırı yaptık”

Rubio’dan tuhaf savaş gerekçesi: “İsrail nasıl olsa vuracaktı, İran bize saldıracaktı, önleyici saldırı yaptık”

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: “İsrail nasıl olsa saldıracaktı, onlar saldırınca İran Amerikan güçlerine misilleme yapacaktı, o yüzden önleyici saldırıya biz de katıldık” dedi. Tepki büyük.

Marco Rubio, ABD’nin İran’a yönelik önleyici saldırısının gerekçesini açıklarken yaptığı değerlendirmeyle Washington’da siyasi fırtına başlattı. Rubio, İsrail’in İran’ı vurmak üzere olduğunu bildiklerini ve bu durumda Tahran’ın “derhal ABD güçlerini hedef alacağını” öngördüklerini söyledi.

Rubio’nun Capitol Hill’de Kongre liderlerine verdiği kapalı brifingin ardından yaptığı açıklamalar, hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçilerden sert eleştiriler aldı.

“Mutlak surette yakın bir tehdit vardı”

Rubio, ABD’nin İsrail’den önce harekete geçtiğini şu sözlerle savundu:

“Kesinlikle yakın bir tehdit vardı. Eğer İran saldırıya uğrarsa – ve uğrayacağına inanıyorduk – derhal bize saldıracaktı. Oturup ilk darbeyi yemeyecektik.”

Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanlığı’nın değerlendirmesine göre İsrail’in tek taraflı saldırısından sonra savunma pozisyonunda kalmanın daha fazla Amerikan askerinin ölümüne yol açabileceğini söyledi. Şu ana kadar çatışmalarda beş Amerikan askerinin hayatını kaybettiği açıklandı.

“Daha büyük kaybı önlemek için savunma amaçlı proaktif davrandık.”

Rubio ayrıca, önleyici adım atılmaması halinde Kongre’de “neden harekete geçmediniz” sorusuyla karşılaşacaklarını dile getirdi.

“İsrail ABD’yi savaşa sürükledi mi?”

Rubio’nun ifadeleri özellikle şu cümle üzerinden tartışma yarattı:
ABD, İsrail’in saldıracağını bildiği için önceden saldırdı.

Demokrat Temsilci Joaquin Castro X hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Rubio’nun sözleri, İsrail’in İran’a saldırmakta ısrar ederek ABD güçlerini tehlikeye attığını gösteriyor. Yönetim ise savaşı engellemek yerine buna ortak oldu.”

Muhafazakâr yorumcu Matt Walsh ise daha sert bir ifade kullandı:

“Bize düpedüz İsrail bizi mecbur bıraktığı için İran’la savaştayız diyor. Söylenebilecek en kötü şey buydu.”

Gazeteci Mehdi Hasan da “yakın tehdit” tanımını eleştirerek şöyle yazdı:

“Müttefikimiz İsrail İran’a yasadışı saldıracaktı, biz de o saldırı bize yönelmesin diye katıldık. Hayatımda duyduğum en absürt ‘yakın tehdit’ tanımı.”

Cenk Uygur ise iki noktaya dikkat çekti:

“Rubio, İsrail zaten saldıracaktı diyor. Bu bizi savaşa sürükledikleri anlamına gelir. Ayrıca İsrail bizden önce saldırsa daha çok askerimiz ölecekti dedi. İsrail bunu koz olarak mı kullandı?”

Hukuki Tartışma: Savaş Yetkisi Krizi

Rubio, yönetimin Kongre’yi 48 saat içinde bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirdiğini savundu:

“Bizi önceden bilgilendirmeye zorlayan bir yasa yok. 48 saat içinde bildirim yapma zorunluluğu var ve yaptık.”

Ancak Temsilciler Meclisi ve Senato’da başkanın tek taraflı askeri operasyon yetkisini sınırlamayı amaçlayan War Powers Resolution tasarıları hazırlanmış durumda. Demokratların geniş desteğine rağmen Cumhuriyetçi çoğunluk bu tasarıları henüz geçirmedi.

Rubio’ya göre, böyle bir karar geçse bile hukuki engellerle karşılaşabilir çünkü hiçbir başkanlık yönetimi savaş yetkisi kararlarının anayasal olduğunu kabul etmiyor.

Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?

Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.

Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.

Bu Sayfayı Paylaşın