Ana SayfaHaberlerDünyaRusya referandumunda ‘Hayır’cıların kozu 83 yaşındaki Putin

Rusya referandumunda ‘Hayır’cıların kozu 83 yaşındaki Putin

Rus halkı, Putin’e 2036 yılına kadar devlet başkanı olarak kalma yolunu açan anayasa değişikliği paketi için referandumda oy vermeye başladı.

Referandumda Ruslar sadece Putin’in ömür boyu işbaşında kalıp kalmamasını oylamıyor. Anayasa değişikliği paketinin içerisinde emekli aylıklarını ve asgari ücreti yükseltmek, evliliği sadece kadın ve erkek arasında yapılan bir sözleşme olarak tanımlamak, anayasaya Tanrı’ya inanmayı kutsal olarak tanımlayan bir cümleyi sokmak gibi halkı ‘Evet’ demeye teşvik edecek başka maddeler de var.

Koronavirüs nedeniyle ülkede evet ya da hayır için gösteri yapılamıyor. Buna karşılık medya, televizyonlar, gazeteler “Gelecek için oy ver: Evet” sloganları ve Putin’i öven konuşmalarla dolu. Hayır diyenler ise aktif biçimde sosyal medyayı kullanıyor.

Hayır çağrıları yapılan Instagram filtreleri, Tiktok videoları ve afişler dolaşıma sokuldu. Bunlardan en dikkat çekeni ise 2036 yılında 83 yaşındaki Putin’i gösteren afiş.

Afişte şöyle yazıyor: “Benim ülkem, benim anayasam, benim görev sürem. 1 Temmuz’da sadece başını salla ve vergilerini ödemeye devam et!”

- Advertisment -