Ana SayfaHaberlerDünyaRusya Türkiye destekli grubu vurdu, Ankara sessiz

Rusya Türkiye destekli grubu vurdu, Ankara sessiz

Dün İdlib’te Türkiye’nin organize ettiği ve Suriye’deki operasyonlarda TSK ile birlikte savaşan Suriye Milli Ordusu’na bağlı güçlerden Feylak el Şam grubunun kampı Rus uçakları tarafından bombalandı, 78 savaşçı hayatını kaybetti. Ankara’dan henüz bir açıklama yok.

Rus uçakları dün İdlib’de Türkiye’nin kurduğu Suriye Milli Ordusu’na bağlı Feylak el Şam grubunu bombaladı.

Reuters’a konuşan Feylak el Şam’dan muhalif savaşçılar, bombardımanın Türkiye sınırına 10 kilometre mesafedeki Cebel el Duveyla’daki eğitim kampına düzenlendiğini ve en az 35 savaşçının hayatını kaybettiğini açıkladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne  (SOHR) göreyse can kaybı 78.

Saldırıyla ilgili dün Anadolu Ajansı’nın (AA) verdiği haberde ise ölü sayısı hakkında bir bilgiye yer verilmedi. AA’nın “askeri muhalif kaynaklara” dayandırdığı haberi şöyleydi: 

“Askeri muhalif kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İdlib’in batısındaki Duveyle köyünde konuşlu Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı Feylaku’ş Şam güçleri havadan vuruldu.

“SMO’nun eğitim alanına düzenlenen saldırıda çok sayıda SMO unsuru hayatını kaybetti. Kaynaklar, saldırıyı gerçekleştiren savaş uçaklarının Rusya’ya ait olduğunu bildirdi.”

Mart ayından beri en kanlı saldırı

Bu, geçtiğimiz Mart ayında devreye giren ateşkesten bu yana Rus ve Suriye hava kuvvetlerinin gerçekleştirdiği en kanlı saldırı oldu. 

Saldırıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’ndan henüz bir açıklama yapılmadı. 

Ne olmuştu? 

Türkiye, Rusya ve İran arasında 4-5 Mayıs 2017’de gerçekleşen Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam’daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 “gerginliği azaltma bölgesi” oluşturuldu. 

Ancak rejim ve İran destekli güçler  Rusya’nın hava desteğiyle 4 bölgeden 3’ünü ele geçirip İdlib’e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018’de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için Soçi’de ek mutabakata vardı. 

Rusya ve rejim güçleri, Mayıs 2019’da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara başladı ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içinde çok sayıda büyük yerleşimi ele geçirdi. 

Son olarak Türkiye ve Rusya arasında 5 Mart’ta Moskova’da yeni bir mutabakat sağlanmıştı. 

Morek’in boşatılmasından bir hafta sonra 

Türkiye, geçen hafta İdlib’te kurduğu ama Suriye güçlerinin kontrol ettiği bölgede kalan gözlem üslerinden Morek’i boşaltmıştı. Aynı durumda olan diğer 12 gözlem üssünün de boşaltılacağı iddia edilmişti. 

- Advertisment -