Ana SayfaHaberlerDünyaRus uçağı Karadeniz'de düştü

Rus uçağı Karadeniz’de düştü

 

Rusya’nın başkenti Moskova'da gazetecilere açıklama yapan Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Moskova'dan havalanan ve Soçi'de yakıt ikmali yapıp Suriye'nin Lazkiye kentindeki Rus askeri üssüne gitmesi planlanan Savunma Bakanlığı'na ait Tu-154 tipi uçağın, saat 05.25'te Soçi'deki Adler Havalimanı'ndan havalandıktan sonra 05.27'de radardan kaybolduğunu aktardı. Konaşenkov, "Uçağın düştüğü yer tespit edildi. Sağ kurtulan olduğu yönünde işaret yok" dedi.

 

Arama kurtarma çalışmalarına dört gemi, dört helikopter, bir uçakla bir insansız hava aracının katıldığını ifade eden Konaşenkov; Rusya'nın Suriye'deki Hmeymim Hava Üssü'ne doğru yola çıkan Tu-154'ün parçalarının, Soçi kıyılarında Karadeniz'in 70 metre derinliklerinde tespit edildiğini söyledi.

 

Konaşenkov, 4 kişinin cesedine ulaşıldığı bilgisini paylaştı.

 

Savunma Bakanlığı 92 kişiyi taşıyan uçakta kimlerin yer aldığına dâir bir liste de açıkladı. Buna göre uçakta Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu'ndan 64 müzisyen, 9 gazeteci, 8 asker, 1 sivil toplum kuruluşu temsilcisi, 2 bakanlık yetkilisi ve 8 mürettebat vardı.

 

Kızıl Ordu Korosu, Rusya'nın Akdeniz kıyısında; Lazkiye'de bulunan Hmeymim Hava Üssü'ndeki personele yeni yıl konseri verecekti.

 

Dünyanın en büyük ordu korosu olan, 1928'de özellikle savaş koşullarında askerlere ve SSCB halklarına moral vermek amacıyla gösterilerine başlayan Kızıl Ordu Korosu; değişik birliklerden gelen, farklı rütbelerde subay ve askerlerin görev aldığı solistler, koro elemanları, orkestra ve dans gruplarından oluşuyor.

 

Suriye'ye gitmesi planlanan ancak yakıt ikmali yaptıktan sonra Karadeniz'e düşen Tupolev-154 uçağı 1983'te üretildi. Uçağın son tamiratı Aralık 2014'te, son bakımı ise bu yılın Eylül ayında yapıldı. Uçağın toplam uçuş süresinin yaklaşık 7 bin saat olduğu ifade ediliyor.

 

Türkiye'den taziye

 

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre Başbakan Binali Yıldırım, Rus mevkidaşı Dimitri Medvedev'e doğrudan bir taziye mesajı gönderdi. Başbakan Yıldırım'ın, hayatını kaybedenler için hükumetin taziye ve dayanışma mesajını ilettiği belirtildi.

 

Savunma Bakanı Fikri Işık da, Rusya'ya taziye mesajı iletti. Bakan mesajında, "Bu sabah Soçi'den kalkan Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na ait  TU-154 tipi askeri nakliye uçağının Karadeniz'de Rus arama-kurtarma sahası içinde bulunan bir yere düştüğünü ve uçakta bulunan mürettebatla yolcuların hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendim. Bu elim kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine ve bütün Rus halkına baş sağlığı diliyorum" ifadelerine yer verdi.

 

 

- Advertisment -