Ana SayfaHaberlerDünyaSanders Clinton'a desteğini resmen açıkladı

Sanders Clinton’a desteğini resmen açıkladı

 

Demokrat Parti başkan adaylığı için yarışan 74 yaşındaki Vermont Senatörü Bernie Sanders, başkanlık seçimlerinde rakibi Hillary Clinton’ı desteklediğini resmen açıkladı. Clinton’ın ön seçimlerde adaylık için gerekli delege sayısına ulaşmasından 5 hafta sonra desteğini açıklayan Sanders, “Clinton Demokratların başkan adayı olacak ve ben de onun yeni ABD başkanı olması için elimden gelen her şeyi yapma niyetindeyim” sözlerini kullandı. 

 

New Hampshire eyaletinin Portsmouth kentinde düzenlenen mitingde sahneye Clinton ile beraber çıkan Sanders, “Buraya Hillary Clinton’ı neden desteklediğimi ve neden onun bir sonraki başkanımız olması gerektiğini olabildiğince açıklamak için geldim” dese de, hem yapılan anketler hem de mitingdeki kalabalığın davranışları Clinton’ın Sanders destekçilerinin oyunu alabilmek için yapması gereken çok iş olduğuna işaret ediyor. İkilinin birlikte çıktığı mitingde Sanders destekçileri, Sanders’a ait slogan ve işaretleri taşıyan tişört ve pankartlarla alana geldi ve Clinton’ın destekçilerini çoğunlukla gölgede bıraktı. Son yapılan Reuters/Ipsos anketinde de Sanders taraftarlarının sadece yüzde 40’ı Clinton’a destek vereceğini söylüyor.

 

Destek için pazarlık

 

Sanders’ın desteği iki aday arasında haftalar süren müzakereler sonunda geldi. Sanders, desteği karşılığında Clinton’ın politik söylemlerinde daha liberal bir yaklaşım sergilemesini talep ediyordu. Clinton bu taleplerin bir kısmına cevap verdi ve geçtiğimiz hafta Sanders’ın “ücretsiz üniversite eğitimi” ve “makul sağlık sigortası” söylemlerini kullanmaya başladı.

 

Hillary Clinton, Vermont Senatörü Sanders’ın desteğinden önce Başkan Barack Obama ve Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren’ın desteğini almayı başarmıştı.

 

Demokrat Parti'de birlik

 

Cumhuriyetçi Parti’de yarış içinde kalan tek aday olan Donald Trump’ın kadınlar, göçmen politikaları ve Müslümanlar hakkındaki söylemleri nedeniyle parti elitlerini kendinden uzaklaştırıp, Cumhuriyetçiler arasında birliği sağlamakta zorlandığı bir dönemde Sanders’ın Clinton’a verdiği destek, Demokratlar arasında birlik sağlanması için önemli bir adım olarak görülüyor. Clinton platformunun sözcüsü Brian Fallon, Sanders’ın duyurusundan sonra CNN’e yaptığı açıklamada “Bütün emareler Philadelphia’daki toplantı öncesinde partimizin oldukça birlik içinde olacağı gerçeğine işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

 

Demokratlar arasındaki birliğin yükselişte olduğunu gösteren bir başka işaret ise, şimdiye dek Sanders’ın adaylığını destekleyen iki önemli liberal grup, Amerikan İletişim İşçileri Sendikası ile Progresif Kongre Topluluğu PAC’in (Politic Action Committee – Siyasal Eylem Komitesi) Hillary Clinton’ın adaylığını desteklediklerini duyurması olmuştu.

 

Kaynak: Reuters, Al Jazeera

- Advertisment -