Ana SayfaHaberlerDünyaSiyah Amerikalı yarışçının garajında cellat kemendi

Siyah Amerikalı yarışçının garajında cellat kemendi

Amerikan araba yarışı organizasyonu Nascar, Afrikalı Amerikalı sürücü Bubba Wallace’ın garajında cellat kementi bulunması olayını soruşturduklarını açıkladı. Nascar’ın tek tam zamanlı siyah sürücüsü olan Wallace, yarışlarda Konfederasyon bayrağının bulundurulmasının yasaklanması için başarılı bir kampanya yürütmüştü. Nascar çevrelerinde sıkça görülen bu bayrak birçok kişi için köleliğin ve ırkçılığın  simgesi.

Nascar olayı kınayarak, “Kızgın ve öfkeliyiz ve ne yapsak bu iğrenç olayı ne kadar ciddiye aldığımızı yeterince vurgulayamayız. Derhal soruşturma başlattık ve bu işin sorumlusunu ya da sorumlularını bulup sporumuzdan uzaklaştırmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Tartışmasız bir şekilde belirttiğimiz gibi Nascar’da ırkçılığa yer yok. Bu hareket sadece, bu sporu herkese açık ve herkesi kucaklayıcı kılma kararlılığımızı güçlendirdi,” dedi.

26 yaşındaki Wallace da Twitter’da yaptığı açıklamada, olayı  kendisini inanılmaz derecede hüzne boğan “nefret uyandırıcı bir ırkçı hareket” olarak niteledi ve “Bu beni çökertmeyecek. Boyun eğmeyeceğim ve geri adım atmayacağım,” dedi.

Nascar, Minneapolis’te George Floyd’un öldürülmesine karşı bütün dünyada yükselen protestolar sırasında yarışlarda Konfederasyon bayrağının bulundurulmasını yasaklamıştı. Wallace özellikle de araba yarışçılığının beşiği sayılan güneyde olağan hale gelen Konfederasyon bayrağının yarış parkurlarına alınmasının yasaklanması çağrısında bulunmuş, CNN’e şöyle demişti: “Çıkarın onları buradan. Onlara yer yok. Kimse Nascar yarışına geldiğinde rahatsızlık duymamalı. Bu da Konfederasyon bayraklarından başlar.”

Pazar günü Alabama’da yapılan yarıştan önce, kuyruğuna Konfederasyon bayrağı ve “Nascar’ın bütçesini kesin” yazılı bir pankart bağlı küçük bir uçak yarış parkurunun üzerinde uçtu. Nascar Başkan Yardımcısı Steve O’Donnell Twitter’da bu gösteriyi kınadı.

- Advertisment -