Ana SayfaHaberlerDünyaİsviçre'de 'herkese maaş' referandumu reddedildi

İsviçre’de ‘herkese maaş’ referandumu reddedildi

 

İsviçre'de 5 Haziran'da gerçekleştirilen referandumda ülkede yaşayan herkese belirli bir maaş ödenmesini garanti altına almayı öngören öneri oylandı. 

 

Kesin olmayan sonuçlara göre öneriye İsviçrelilerin yüzde 76.9'u 'hayır' dedi. 

 

Topladığı oylar yüzde 23'te kalan önerinin destekçileri, ülkede yaşayan herkese çalışıyor olup olmamasından bağımsız olarak ayda 2 bin 500 İsviçre frangı (yaklaşık 7 bin 500 TL) maaşın garanti edilmesinin insan haysiyeti adına olduğunu ve kamu hizmetlerini geliştireceğini savunuyordu. 

 

Hükûmet dahil öneriye muhalefet edenler ise bunun ülkeye büyük bir yük getireceğini ve ekonomiyi zayıflatacağını söylüyordu.

 

İsviçre, dünyada tüm vatandaşlarına maaş bağlanması için referanduma giden ilk ülke oldu. 

 

Reuters, referandumda oy kullanan seçmenlere tercihlerinin nedenlerini sordu. 

 

Neden evet? 

 

İnşaatlarda marangoz olarak çalışan ve küçük bir iş yeri işleten 26 yaşındaki Olivier, oylamada neden evet oyu kullandığını şöyle anlattı:

 

"Evet oyu kullandım çünkü bu sadece yaşamımı sürdürmek için işe gitmeme gerek kalmaması anlamına geliyor. Bu, enerjimi tutkularıma harcamak için şahane bir fırsat."

 

Neden hayır?

 

Oylamada tereddüt etse de 'hayır' oyu kullandığını söyleye Meleanie isimli kadınınsa gerekçesi şöyle: 

 

"Önerinin gerçekten tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Eğer insanların ihtiyaçları hiçbir şey yapmalarına gerek kalmadan toplum tarafından karşılanırsa onlar diğerleri için duyduğu sorumluluğu kaybedecektir."

 

Kaynak: Reuters

- Advertisment -