Ana SayfaHaberlerDünya‘Taraflar gelecek tur için istekli’

‘Taraflar gelecek tur için istekli’

 

İsviçre'nin Cenevre kentinde 22 Mart'ta başlayan Suriye konulu 5. tur görüşmelerin son gününde, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Nasr Hariri başkanlığındaki muhalefet heyeti ve Esed rejimi heyeti ile ayrı ayrı görüştü. De Mistura, görüşmelerin ardından BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında temaslarını değerlendirdi. De Mistura, sona erdiğini açıkladığı görüşmelerin, önceki turda kararlaştırılan gündemin uygulanmaya konması için "hazırlık dönemi" şeklinde geçtiğini belirtti.

 

De Mistura, "Sahadaki çok ciddi zorluklara rağmen kimse çekip gitmedi. Bir önceki turda 'tren istasyonda hazır' demiştim. Şimdi treninin istasyondan yola çıktığını söyleyebiliriz. Yavaş, ama ilerliyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

Tarafların 6. tur görüşmelere katılmak için arzulu ve hazır oldukları söyleyen de Mistura, verilen arada tarafların geçiş yönetimi, anayasa, seçimler ve terörizmle mücadeleden oluşan 4 başlık üzerinde kapsamlı çalışma fırsatı bulacaklarını ifade etti.

 

De Mistura, önümüzdeki hafta Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılacak Suriye konferansına katılacağını ve burada özellikle Suriye'deki insani krize ilişkin uluslararası farkındalık oluşturmaya çalışacaklarını dile getirdi.

 

Brüksel'in ardından, New York'a giderek BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyini görüşmelere ilişkin bilgilendireceğini anlatan de Mistura, burada 6. turun ne zaman başlayacağına karar vereceklerini bildirdi.

 

Normal şartlarda bugün görev süresi dolan BM temsilcisi de Mistura, görev süresinin uzatılıp uzatılmayacağının New York'taki temaslarından sonra kesinleşeceğini belirtti.

 

'Rejim siyasi geçişi konuşmayı reddetti'

 

Cenevre’de düzenlenen Suriye konulu görüşmelerin beşinci turunun bitimine saatler kala, muhalifler rejimin siyasi geçiş konusunu konuşmayı reddettiğini söyledi. Suriye hükümeti temsilcisi ise rejim heyetinin de Mistura’ya seçim, anayasa, yönetim ve terörle mücadele konusunda dokümanlar verdiğini, ancak muhaliflerin buna cevap vermediğini söyledi.

 

Cenevre’de düzenlenen Suriye müzakerelerinde muhalifleri temsil eden heyetin başkanı Nasr Hariri, rejimin görüşmeler sırasında siyasi geçiş konusunu ele almayı reddettiğini söyledi.

 

Hariri, Beşşar Esed’in bir savaş suçlusu olduğunu ve yönetimde kalmaması gerektiğini bir kez daha ifade etti.

 

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile son görüşmelerini gerçekleştikten sonra basına konuşan Hariri, rejimi süreç boyunca terörle mücadele konusundaki ‘boş retoriğini’ tekrarlamaya devam etmekle suçladı. Terörü bölgeye rejimin çektiğini savundu ve rejimin her türlü silahı, kuşatma yöntemini ve kimyasal silahları halkına karşı kullandığını söyledi.

 

Rejim temsilcisinden muhalefete: Ergenler

 

Suriye hükümeti temsilcisi Beşar Caferi ise muhalefet heyetini ‘ergenler’ olarak nitelendirerek, muhaliflerin hükümetten ülkenin anahtarlarını teslim etmesini beklediklerini iddia etti. “İşin aslı, onlar sahiplerinin elindeki paralı askerler. Görünün o ki, terörizmi destekleme ve kargaşa yaratma dışında sahiplerinden emir almamışlar” dedi.

 

Caferi, rejim heyetinin de Mistura’ya seçim, anayasa, yönetim ve terörle mücadele konusunda dokümanlar verdiğini, ancak muhaliflerin buna cevap vermediğini söyledi.

 

23 Mart’ta başlayan Cenevre görüşmelerinin beşinci turunun 1 Nisan’da sona ermesi öngörülüyor.

 

Kaynak: Reuters ve AA

- Advertisment -