Ana SayfaHaberlerDünyaTayland’da gençlerin kurduğu muhalif parti seçimleri kazandı: 42 yaşındaki Harvard mezunu, ülkenin...

Tayland’da gençlerin kurduğu muhalif parti seçimleri kazandı: 42 yaşındaki Harvard mezunu, ülkenin yeni başbakanı oluyor

Tayland’da dün düzenlenen genel seçimlerde, 4 sene önce gençlerin kurduğu askeri cunta karşıtı muhalif Geleceğe İleri Partisi birinci oldu. İlk kez oy kullanan 6 milyon gencin oyunu alan partinin 42 yaşındaki Harvard mezunu lideri Pita Limjaroenrat’ın ülkenin yeni başbakanı olması bekleniyor.

Dün Tayland’da düzenlenen genel seçimlerde, ülkedeki askeri cuntaya karşı muhalefet büyük bir zafer ilan etti.

2019’da 40 yaş altı gençlerin kurduğu ve ülkedeki askeri vesayete karşı duruşuyla bilinen merkez, liberal parti Geleceğe İleri seçimlerde birinci oldu ve mecliste 152 sandalye elde etti.

Yine askeri cunta karşıtı merkez sağ parti Pheu Thai de ikinci olarak 141 sandalye kazandı.

Askeri cunta yönetimiyle iş birliği yapan 2006 ve 2014’te yapılan askeri darbeleri destekleyen partiler ise mecliste %15 oranında sandalye elde edebildi.

Seçimlerde sürpriz bir şekilde ilk kez oy kullanan 6 milyon Taylandlı gencin desteğini alarak birinci olan Geleceğe İleri Partisi’nin lideri Pita Limjaroenrat’ın askeri cunta karşıtı partilerle iş birliği yaparak koalisyon hükümeti kurması bekleniyor.

Seçimlerde ikinci parti olan Pheu Thai partisinin genel başkanı Paetongtarn Shinawatra. Shinawatra da Tayland’da kral ile birlikte hareket eden ve seçilmiş hükümetlere darbe düzenleyen cunta yönetimine karşı mücadele veren bir siyasetçi olarak biliniyor. Shinawatra’nın babası milyarder Thaksin Shinawatra 2001’de seçimleri kazanarak başbakan seçilmiş, 2006 yılında kraliyet ailesi ile uyumlu çalışmadığı gerekçesiyle ordu tarafından görevden alınıp sürgüne gönderilmişti.

Tayland’da ordu, kraliyet ailesinin desteğiyle 2006 ve 2014 yıllarında askeri darbe yaparak sivil yönetimi hükümetten indirmişti.

- Advertisment -