Ana SayfaHaberlerDünyaTayland’da monarşiyi eleştirebilme özgürlüğü için on binler sokaklarda

Tayland’da monarşiyi eleştirebilme özgürlüğü için on binler sokaklarda

Tayland’a Kraliyet Reformu talebiyle başlatılan ve bir yıldır süren protestoların yasaklanması ve polisin aktivistleri gözaltına alması, ülkede on binlerce kişinin sokağa çıkmasına sebep oldu.

Tayland’da hükümet, geçtiğimiz günlerde yayımladığı bir olağanüstü hal kararnamesi ile protesto gösterilerini yasakladı ve bu gösterilere liderlik eden 20’den fazla kişiyi yapılan bir baskınla gözaltına aldı. 

Bu gelişmenin ardından on binlerce Taylandlı yasakları protesto ve Kraliyet Reformu talebiyle sokaklara çıktı.

Tayland’da monarşi aleyhine konuşmak suç ve hapis cezasına varan ağır yaptırımları var. Bu durumu eleştiren insan hakları aktivistleri ve protestocular ise yaklaşık bir yıldır barışçıl gösteriler düzenleyerek Kraliyet Reformu talep ediyor. 

Protesto gösterilerinin sembolü haline gelen üç parmak işaretinin eylemciler tarafından sıkça kullanıldığı protestolarda, tutuklanan eylemcilerin serbest bırakılması için çağrıda bulunuluyor. 

Protestoculara tazyikli su ve göz yaşartıcı bomba ile müdahale eden Tayland polisi ile eylemciler arasında çatışma devam ediyor. 

Gösteriler, monarşi hakkındaki tabuların kırılmasında önemli bir rol oynamış görünüyor. Taylandlılar ülkenin her yerinde, her yaştan insanın artık daha özgür ve rahat bir şekilde Kraliyet Reformu üzerine düşündüğüne ve konuştuğuna inanıyor. Bu sebeple, yeniden böyle gösterilerin meydana gelmesi kaçınılmaz görünüyor.  

Kaynak: BBC

https://www.bbc.com/news/world-asia-54548988

- Advertisment -