Ana SayfaHaberlerDünyaTrump ve Biden’ın ilk düellosu: Yaşlı adamlar birbirine bağırdı

Trump ve Biden’ın ilk düellosu: Yaşlı adamlar birbirine bağırdı

Kaotik bir havada geçen başkanlık münazarasında, Trump Biden’ı birçok konuda suçladı, 3 Kasım seçimlerinin meşruiyetini sorguladı, beyaz ırkçıları kınamadı ve “seçimleri kaybederseniz sonuçları kabul edecek misiniz?” sorusunu geçiştirdi. Bir ara ‘inşallah’ kelimesini sarf eden Biden, sürekli sözünün kesilmesine dayanamayıp Trump’a “kapa çeneni” dedi.

Gecenin en kötü performansı, belki de moderatör Chris Wallace’a aitti. Sürekli kesilen konuşmalardan dolayı münazara nizamına uymakta güçlük çekildi.

Seçim sisteminden iklim değişikliğine, beyaz ırkçılardan koronavirüse birçok başlığın tartışıldığı münazarada konu Yüksek Mahkeme’ye de geldi.

Wallace, geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Ginsburg’den boşalan Yüksek Mahkeme yargıç koltuğu yerine, Amy Coney Barrett’ın seçimlerden önce aday gösterilmesinin doğru bir şey olup olmadığını Trump’a sordu. Başkan’ın cevabı ise şöyleydi:

“Biz (2016) seçimleri kazandık. Seçimlerin belirli sonuçları olur. Senatomuz, Beyaz Sarayımız ve fevkalade saygın bir adayımız var. Bence harika olacak. En az bu zamana kadar (Yüksek) Mahkeme’de görev yapmış olanlar kadar iyi iş yapacak. Seçimleri kazandık, bu yüzden onu seçmek hakkımız.”

“Beklemeliyiz, bu seçim sonucunun ne olacağına bakıp beklemeliyiz” diyen Biden’a ise şu yanıtı verdi:

“Amerikan halkı söyleyeceğini söyledi çoktan (…) Ben üç buçuk yıl için seçilmedim.”

Koronavirüs pandemisi konusunda Biden’ın sert eleştirilerine Trump benzer bir üslupla yanıt verdi:

“Muazzam bir iş başardık. Ama söyleyeyim sana, Joe, bizim yaptıklarımızı sen asla başaramazdın. Senin kanında bu yok.”

Donald Trump’a “Sen Amerika’nın gördüğü en kötü başkansın” diyen Biden ise şöyle devam etti:

“Bir panikledi, bir borsaya baktı… Bir sürü insan öldü, ve o akıllanmadığı sürece çok daha fazlası ölecek.”

Trump’ın cevabı: “Sende zekâya dair hiçbir kırıntı yok Joe.”

Biden, Trump’ın para karşılığında Afganistan’daki ABD askerlerini öldürtmeye çalıştığı iddiasını gündeme getirirken, Trump’ın Putin’e karşı gelemediğini söyledi,  “Putin’in eniği” yakıştırması yaptı.

Belki de en şaşırtıcı sahnelerden biri, Trump’ın açıkça beyaz ırkçıları kınamaktan imtina ettiği anlardı.

Proud Boys (Gururlu çocuklar) isimli ırkçı grubu kınamamak için Trump elinden geleni yaptı.  Moderatör Wallace’a “Kimi kınayacağım şimdi, bana isim verin?” diye tekrar sordu. “Proud Boys” denince şunu söyledi: “Proud Boys, geri çekilin ve beklemede kalın.”

Daha sonra “Antifa ve sol konusunda bir şeylerin yapılması lazım” deyince, Biden Antifa’nın bir örgüt değil, fikir olduğunu söyledi.

Proud Boys’un reddit online platformu üyeleri ise Trump’ın bu sözlerinden memnuniyet duydu:

“Başkan Trump Proud Boys’a beklemede kalın dedi, çünkü birilerinin ANTIFA ile mücadele etmesi gerek! Tamamdır efendim! Biz hazırız!”

Aynı grup sonrasında amblemine Trump’ın “geride durun, beklemede kalın” sözünü ekledi.

Programdan sonra Biden, Twitter’da Proud Boys’un bu yorumlarını göstererek “İşte Donald Trump’ın Amerikası” dedi:

“Çeneni kapayacak mısın adamım?”

Söz kesmelerin damga vurduğu münazarada, sözünün Trump tarafından kesilmesine dayanamayan Biden: “Çeneni kapayacak mısın adamım? Bu hiç başkanlığa yakışmıyor” dedi.

Moderatör Wallace, Trump’ı daha az söz kesmesi için ikna etmekte zorlandı:

“İki insanımızın, sözleri daha az kesilerek konuşmasına müsaade etsek ülkemize daha iyi hizmet etmiş oluruz, sizden de bunu istiyorum.”

Trump, Biden’ı işaret edip “ona da söyle” deyince Wallace şu şekilde karşılık verdi:

“Açık konuşmak gerekirse siz daha çok söz kestiniz.”

Portland Oregon’daki olaylar sırasında “Portland Şerifi” diyerek kastettiği Multnomah Şerifi’nin desteğini aldığını söyleyen Trump’a, Twitter’dan jet bir yalanlama geldi. Multnomah Şerifi Mike Reese, tweet’inde şunu söyledi:

“Multnomah Şerifi olarak, hiçbir zaman Donald Trump’ı desteklemedim ve desteklemeyeceğim.”

Biden’ın iki oğlunun da konusu açıldı

Trump’ın daha önce Vietnam gazisi olan Senatör McCain için kullandığı “ezik” yakıştırmasına atıfta bulunan Biden, 2015’te hayatını kaybeden Irak Gazisi oğlunu kastederek, “Oğlum senin dediğin gibi bir ezik değildi” dedi.

Trump ise konuyu, yolsuzlukla suçlanan diğer oğlu Hunter Biden’a getirdi.

Trump’ın uyuşturucu bağımlılığını gündeme getirdiği Hunter’la ilgili Joe Biden, kameraya bakarak çocuğunun uyuşturucu probleminin üstesinden gelmiş olmasından dolayı gurur duyduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta  Amerikan Senatosu, Hunter Biden hakkında fuhuş ve insan kaçakçılığı çemberinde yer aldığına dair bir rapor hazırlamıştı.

Biden’dan Trump’a: “İnşallah”

Trump’ın vergi skandalı konuşulurken, “milyonlarca dolar ödedim ve bunu yakında göreceksiniz” diyen başkana Biden, Arapların sarkastik bir dille kullandığı şekliyle “inşallah” kelimesini kullandı: “Ne zaman, İnşallah?”

Biden program boyunca Trump’a sert yakıştırmalar yaptı.

2 kez palyaço

1 kez kes sesini

1 kez yalancı

1 kez ırkçı

1 kez de Putin’in eniği dedi.

Kim kazandı?

CBS’in anketine göre münazarayı Biden’ın galip geldiğini düşünenlerin oranı yüzde 48 iken, Trump galibiyetine yüzde 41 oran verildi. Berabere bittiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 10 oldu.

Spectator Index’in Twitter anketinde farklı bir manzara var. “İlk başkanlık münazarasını kim kazandı?” sorusunu oylayan 157 bin kullanıcının tercihi arasında Donald Trump yüzde 60 ile açık ara Biden’ın önünde yer aldı.

Pek çok Amerikalı ise geceden hayal kırıklığıyla ayrıltı. Gecenin en çok paylaşılanları arasında Simpsonların “Yaşlı adam yaşlı adama bağırdı” görseli oldu.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:EjJsmg5XYAA-SA2.jpg
- Advertisment -