Ana SayfaHaberlerDünyaTrump’a kötü haber: Cumhuriyetçilerin kalesi Teksas bu seçim düşebilir

Trump’a kötü haber: Cumhuriyetçilerin kalesi Teksas bu seçim düşebilir

Cumhuriyetçilerin kalesi olarak bilinen Teksas eyaletindeki son anketler, sürpriz bir Biden zaferi ihtimaline işaret ediyor. Teksas Üniversitesi’nin son anketi Demokrat aday Joe Biden’ı 5 puan önde gösteriyor. Senelerdir sonuç belli olduğu için bu eyalete kampanya bütçesi ayırmayan Cumhuriyetçilerin ve Demokratların, çekişmeli geçmesi beklenen Kasım 2020 seçimlerine 4 ay kala, 38 delegeye sahip Teksas’ta vites yükseltmesi bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz hafta Teksas eyaletindeki seçimlerde büyük farkla önde olduğu iddiasını tekrarladı. Yeniden seçilme yolunda “olmazsa olmaz” niteliği taşıyan eyalette, Dallas Morning News anketi Joe Biden’ı 5 puan önde gösterirken, diğer güncel anketler Biden ve Trump arasında eşitlik öngörüyor.

Biden’ı önde gösteren araştırmalara kızan Trump, “Bunlar sahte haber, düzmece anketler” dedi ama Cumhuriyetçi Parti stratejistleri son anketleri hayli ciddiye alıyor. Ekonomik sıkıntılar ve pandemi sürecindeki yönetime karşı güvensizlik Cumhuriyetçilerden kopuşlara neden olmuş görünüyor.

Teksas Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren The News platformunun geçtiğimiz pazar günü yayımlanan anketi, kayıtlı seçmenler arasında Trump’ın dikkate değer bir düşüş yaşadığını gösteriyor.

(Teksas Üniversitesi’nin 1.887 seçmen üzerinde yaptığı “Bugün bir başkanlık seçimi olsa hangi adaya oy verirsiniz?” anketinin sonuçları. Kaynak: Dallas Morning News/UT Tyler Poll).

Dallas Morning News’e konuşan uzmanlara göre Demokratlar bu seçimlerde ilk kez on milyonlarca doları kampanya harcamaları için Teksas’a akıtacak.

Yarışın çekişmeli geçeceği eyaletlerde faaliyet gösterecek olan “Latin Zafer Fonu” hareketi, “Latinos con Biden” kampanyasının çalışma sahasına Teksas’ı da dahil etti. İnisiyatifin lideri Nathalie Rayes, Latin kökenli seçmen sayısının Teksas’ta 2014 ve 2018 yılları arasında 800 bin arttığına dikkat çekiyor.

Houston Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Nancy Beck Young “Biden’ın hakikaten Teksas’ta kazanabileceğini geçen aya kadar düşünmüyordum. Ama manzara da çok değişti” diyor. Manzarayı değiştiren George Floyd’un Minneapolis’te öldürülmesi sonrası ırkçılık ve polis şiddetine karşı ülke genelinde başlayan protestolar ve artık Teksas’ın küçük kasabalarına da yayılmış olan koronavirüs olmuş.

Teksas tarihinde seçim kaybeden son Cumhuriyetçi aday, 1976’da Gerald Ford olmuştu.

38 delegeyle temsil edilen Teksas, Demokratların Kaliforniya ve New York’taki geleneksel hakimiyetini dengeleyen eyalet konumundaydı. Cumhuriyetçilerin bu eyaleti almadan başkanlığı alması imkânsız gözüküyor.

Geçtiğimiz Pazar günü yayımlanan CBS News anketine göre ise Trump Teksas’ta sadece bir puanla rakibinin önünde. Aynı gün emniyet teşkilatıyla ilgili bir etkinliğe katılan Trump, ankete dair “Bunlar düzmece, baskıyla yapılmış anketler. Petrol ve gaz şirketlerini ve milyonlarca insanın işini kurtardıktan sonra Teksas’ta sadece bir puanla önde olmak mı? Pek sanmıyorum” dedi.

2016 seçimlerini Teksas’ta Hillary Clinton’a karşı 9 puan gibi büyük bir farkla kazansa da, bu sonuçla Trump, 1976’daki Ford hezimetinden bu yana eyalette en kötü performans gösteren Cumhuriyetçi aday olmuştu.

- Advertisment -