Ana SayfaHaberlerDünyaTusk: Trump Avrupa için bir tehdit

Tusk: Trump Avrupa için bir tehdit

 

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Rusya, Çin ve ABD yönetimlerinin Avrupa Birliği’nin karşısında bulunan en büyük zorluklar olduğunu söyledi ve Trump konusunda AB ülkelerini uyardı. Tusk, Trump hakkında "Avrupa için varoluşsal bir tehdit" ifadesini kullandı.

 

27 üye ülkeye bir mektup gönderen Tusk, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek olan ve Avrupa’dan çok sayıda devlet adamının katılacağı Malta Zirvesi öncesinde politik birliktelik çağrısında bulundu.

 

"Amerikan politikasının son 70 yılı sorgulanıyor"

 

Tusk, Çin'in iddialı ve Rusya'nın saldırgan politikalarının, Ortadoğu'daki terörün ve yeni Amerikan yönetiminin kaygı verici kararlarının, Avrupa'nın geleceğini tehlikeye soktuğunu söyledi.

 

Tusk, "Özellikle Washington'daki değişim, Avrupa Birliği'ni zor bir duruma sokuyor, yeni yönetim Amerika'nın dış politikasının son 70 yılını sorguluyor gibi görünüyor" diye yazdı.

 

"AB dağılırsa büyük güçlere bağımlı oluruz"

 

"Avrupa Birliği'nin dağılması, üye ülkelerin tam bağımsızlığını geri kazanmasına yol açmaz, aksine ABD, Rusya ve Çin gibi büyük güçlere bağımlılık anlamına gelir. Sadece bir arada olursak tam bağımsız oluruz," diyen Tusk, bu amaçla Avrupa'nın entegrasyonunu daha ileriye taşıyacak adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Tusk, Avrupalı üst düzey yetkili ve diplomatların Brüksel'deki görüşmede Trump'a karşı tepki verilmesi konusunu tartıştıkları, ancak bazı hükümetlerin 'kilit bir müttefiki kendilerinden uzaklaştırmak konusunda aceleci davranmak istemediğini' söyledi.

 

"Birleşirsek ayağa kalkar, bölünürsek yıkılırız"

 

Trump yönetimin açıklamalarına atıfta bulunan Tusk mektubunu, "Transatlantik bağını zayıflatmak veya geçersiz kılmak isteyenlere teslim olamayız; Amerikan dostlarımıza kendi sloganlarını hatırlatmalıyız: Birleşirsek ayağa kalkar, bölünürsek yıkılırız" ifadeleriyle sonlandırdı.

 

Kaynak: Reuters, DHA, AA

- Advertisment -