Ana SayfaHaberlerDünyaTwitter, ‘iktidar güdümlü hesaplar’ iddiasını nasıl temellendiriyor? Ortalığı karıştıran raporun tam metni

Twitter, ‘iktidar güdümlü hesaplar’ iddiasını nasıl temellendiriyor? Ortalığı karıştıran raporun tam metni

Twitter, yanlış ya da güdümlü (özellikle devletler, iktidarlar tarafından güdümlenen) bilgilerin yayılmasına karşı açtığı kampanya çerçevesinde Türkiye, Çin ve Rusya devletleriyle bağlantılı olduğunu düşündüğü binlerce hesabı kapatma kararı aldı. Karar, Türkiye resmî makamları tarafından ifade özgürlüğüne karşı bir girişim olarak değerlendirildi.

Twitter’a göre kapatılmasına karar verilen hesaplar çeşitli konularda iktidar-devlet güdümlü yoğun paylaşımlarda bulunmuş.

Peki, Twitter bu hesapların iktidar-devlet bağlantılı olduğuna dair iddialarını nasıl temellendiriyor? Serbestiyet, bu sorunun cevabını arayanlar için Twitter’ın Stanford Internet Observatory (Stanford İnternet Gözlemevi –SIO) adlı kuruma hazırlattığı 23 sayfalık raporun birebir çevirisini okurlarının dikkatine sunuyor.

Stanford Internet Observatory, güncel bilgi teknolojileri çerçevesinde, özellikle de sosyal medyada suistimalin incelenmesini konu alan disiplinlerarası bir araştırma, eğitim ve politika programı olarak itibarlı bir imaja sahip.

SIO’nun “Siyasi Retweet Ağları ve Ele Geçirilmiş Hesaplar: Türkiye’de İktidar Partisi’nin Nüfuz Sağlamak İçin Gençlik Kanadıyla Bağlantılı Yürüttüğü bir Twitter Operasyonu” başlıklı raporu için tıklayın.

- Advertisment -