Ana SayfaHaberlerDünyaÜlkesinde kalmak için pasaportunu yırtan Kolesnikova’nın posteri Minsk duvarlarında

Ülkesinde kalmak için pasaportunu yırtan Kolesnikova’nın posteri Minsk duvarlarında

Pazartesi günü kaçırılan ve Ukrayna sınırından ülkeyi terk etmeye zorlanan Maria Kolesnikova’nın gitmemek için pasaportunu yırttığının ortaya çıkması, Belarus’un başkentinde yeni bir heyecan dalgası yarattı. Akıbeti halen bilinmeyen kadın muhalifin elinde yırtık pasaportla resmedildiği Sovyet uyarlaması posterler apartman duvarlarına yansıtıldı.

Belarus’un başkenti Minsk’te dün gece (8 Eylül) bazı apartmanların duvarına projeksiyon cihazlarıyla muhalif liderin “pasaport yırtma eylemi”ni sembolize eden bir “Sovyet devri posteri uyarlaması” yansıtıldı.

Poster ne anlama geliyor?

Türkrus.com’da yer alan ayrıntılara göre, 2. Dünya Savaşı’nın simgesi olan “Rodina mat zavyot” (Anavatan çağırıyor) sloganının yerine, (Mariya Kolesnikova’nın adının kısaltmalarından biri olan) “Maş” kullanılarak “Rodina, Maş zavyot” (Vatan, Maş çağırıyor!) yazıldı. Sovyet posterindeki kadın yüzünün yerine de Kolesnikova’nın yüzü çizildi. 

Ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı

Dün Rus gazetecileri Minsk’te ağırlayan Devlet Başkanı Lukaşenko, Pazartesi günü Minsk şehir merkezinde siyah maskeli kişilerce kaçırılan kadın muhalif siyasetçi Maria Kolesnikova’nın, beraberinde bulunan diğer iki siyasi muhalif Anton Rodnenkov ve Ivan Kravtsov’la sınırdan Ukrayna’ya kaçmaya çalıştığını söylemişti.

Fakat şu an Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan Rodnenkov ve Kravtsov, olayın Lukaşenko’nun bahsettiği gibi gerçekleşmediğini bir basın toplantısında anlattı.

Ukrinform ajansında basın toplantısı düzenleyen Rodnenkov ve Kravtsov, Minsk’te kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırılmalarının ardından farklı karakollara ve Mali Soruşturma Dairesi’ne götürüldüklerini, başlarına çuval geçirildiğini ve hiçbir açıklama yapılmadan saatlerce bekletildiklerini söyledi. 

Belaruslu muhalifler Anton Rodnenkov ve Ivan Kravtsov

Saat 23.00 sularında Devlet Güvenlik Komitesi (KGB) binasına götürüldüklerini aktaran Kravtsov, “Maria Kolesnikova’nın da o sırada orada olduğunu tahmin ediyorum. Daha sonra Ukrayna sınırına doğru götürüldük” dedi. Yüzlerinde maske olan kişilerin kendilerini tehdit ettiğini belirten Rodnenkov, “Otobüsle sınıra gideceğimiz, daha sonra İvan’ın otomobiline bineceğimiz ve orada bize Kolesnikova’nın da katılacağı söylendi” diye konuştu.

Direndi ve pasaportunu yırttı

Araca binmelerinin ardından güvenlik güçlerinin kendilerine pasaportlarını verdiğini belirten Kravtsov, “Kolesnikova’yı zorla arka koltuğa ittiler. O ise hiçbir yere gitmeyeceğini söyleyerek bağırdı. Pasaportunu yırttı ve pencereye attı. Daha sonra arka pencereyi açtı ve dışarı çıktı, Belarus sınırına doğru yürüdü” dedi. 

Kravtsov daha sonra etraflarının bir grup erkek tarafından sarıldığını, bunun üzerine hızla otomobille oradan uzaklaştıklarını, bir minibüsün kendilerini takip ettiğini aktardı.

(Serbestiyet, turkrus.com)

- Advertisment -