Ana SayfaHaberlerDünyaVenezuela'da asgari ücrete yüzde 60 zam

Venezuela’da asgari ücrete yüzde 60 zam

 

Ekonomik krizle boğuşan Venezuela'nın Devlet Başkanı Nicolas Maduro, aleyhindeki eylemlerin birinci ayında itirazları azaltmaya yönelik adımlar atıyor. Maduro, asgari ücrete yüzde 60 zam yapıldığını açıklasa da . Muhalefet, zamların ülkedeki krizi derinleştireceğini  savunuyor. Çatışmalarda bir ayda 29 kişi öldü. 

 

54 yaşındaki Maduro, katıldığı bir televizyon programında asgari ücretin 1 Mayıs'tan itibaren 60 bin bolivar olacağını söyledi. Enflasyonun bu yıl dört haneli rakamlara ulaşması beklenen ülkede, bir yılda üçüncü kez işçi maaşlarında düzenleme yapılmış olacak.

 

Son düzenleme ile asgari ücret, kara borsada 50 dolardan az bir paraya tekabül eden 200 bin bolivar olacak. Bu miktara 135 bin bolivarlık gıda sübvansiyonları da dahil…

 

Bir ayı dolduran hükümet karşıtı gösterilerde hem Maduro karşıtları hem de destekçilerinden toplamda 29 kişi öldü, 500 civarı kişi yaralandı. Yaklaşık bin 300 kişi gözaltına alındı.

 

Bedava ev sözü

 

Maduro ayrıca birkaç eyalette yüzlerce yeni daire anahtarının yetkililerce halka dağıtılacağını belirtti. Chavez döneminde başlatılan 6 yıllık devlet projesi kapsamında Venezuela hükümeti 1,6 milyon bedava ev dağıtmaya hazırlanıyor.

 

Zamların ülkedeki krizi artıracağını savunan muhalefet, Maduro'yu ülkede ekonomiyi çökertmekle suçluyor.

 

Maduro ise siyasi düşmanları ve iş adamları tarafından yürütülen ekonomik savaşla ve emperyalist bir darbeyle karşı karşıya olduğunu ileri sürüyor.

 

Enflasyon oranı 4 haneye çıkacak

 

Ekonomik kriz ve hükümet karşıtı gösterilere sahne olan petrol zengini Venezuela'da halk, saatler süren elektrik kesintileri, ilaç ve temel gıda ürünlerinin eksikliği nedeniyle zorluk çekiyor.

 

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, enflasyon rakamlarının 2017'de 4 haneli rakamlara ulaşmasının beklendiği ülkede hükümet, 2015'ten bu yana verilerini açıklamıyor. Nakit sıkıntısının yaşandığı ülkede, ATM'lerden sadece çok düşük miktarlarda para çekilebiliyor.

 

Muhalefet, 23 eyalette valilerin seçiminin süresiz ertelenmiş olmasına da tepkili. Maduro ise seçimden korkmadığını, yerel seçimi iple çektiğini açıklamıştı.

 

Maduro'nun partisi 20 eyalette iktidarda olsa da, son anketlerde muhalefetin önde olduğu görülüyor. Ülkenin bir sonraki başkanlık seçimi 2018 sonunda.

 

Geliri büyük oranda petrol gelirlerine bağlı olan Venezuela, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün ardından krizle boğuşmaya başladı. Ülke gıda tüketiminde büyük oranda dışarıya bağımlı.

 

Kaynak: AA, Reuters

- Advertisment -