Ana SayfaHaberlerDünyaWashington Kremlin ile gizli görüşmeleri doğruladı

Washington Kremlin ile gizli görüşmeleri doğruladı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, üst düzey Rus yetkililerle kamuoyuna açıklanmayan görüşmeler yapıldığını doğruladı ve Washington ile Moskova arasında “en üst düzeyde iletişim kanallarının” açık olduğunu söyledi. 

New York Ekonomi Kulübü’nde düzenlenen bir etkinlikte konuşan Sullivan, Kremlin ile teması sürdürmenin “ABD’nin ve Ukrayna’daki savaştan etkilenen her ülkenin çıkarına” olduğunu dile getirdi. Sullivan, “Bunu, olası yanlış anlamaları ortadan kaldırmak, riski ve nükleer silahların potansiyel kullanımı gibi bir felaket olasılığını azaltmaya çalışmak için yaptık” şeklinde konuştu. 

Kommersant gazetesi Salı günü, görüşmelere aşina birçok kaynağa atıfta bulunarak, Rusya ve ABD’nin, Moskova’nın Ukrayna’ya asker göndermesinden bu yana ilk kez stratejik nükleer silah görüşmeleri yapmayı tartıştıklarını yazmıştı. İki taraf arasındaki stratejik istikrar görüşmeleri, New START Nükleer Silahların Azaltılması Anlaşması’nın yürürlükte olmasına rağmen Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya asker göndermeye başlamasından bu yana dondurulmuştu. Rusya Dışişleri Bakanlığı da bu sabah (8 Kasım) ABD ile noktasal temasları sürdürdüklerini ve diyaloga her zaman açık olduklarını açıkladı.

- Advertisment -