Ana SayfaHaberlerDünyaYargıç, Bolton’un kitabını yasaklamayı reddetti

Yargıç, Bolton’un kitabını yasaklamayı reddetti

Bir federal yargıç, yönetimin Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Bolton’ın anı kitabının geri çekilmesi talebini, böyle bir kararın uygulanması için artık çok geç olduğunu söyleyerek reddetti. Columbia Federal Mahkemesi yargıcı Royce C. Lamberth, gerekçe olarak dünyanın her tarafında, birçoğu da medya kuruluşlarında yüz binlerce kopyası dağılmışken olanın olduğunu ve geri dönüşün mümkün olmadığını gösterdi.

Yargıç Lamberth ayrıca, Bolton’ın yayın öncesi gizli bilgilerin ayıklanmasına yönelik değerlendirmenin tamamlandığı bildirimi yapılmadan basım izni verdiği için hakkında dava açılabileceğini ve aldığı 2 milyon dolar tutarındaki avanstan olabileceğini de açıkladı.

10 sayfalık raporunda Lamberth şöyle diyor: “Bolton ABD’nin ulusal güvenliğiyle kumar oynamıştır. Ülkesini zarar görmeye, kendini de toplumsal (ve potansiyel olarak cezaî) sorumluluğa açık kılmıştır. Fakat bu gerçekler mahkeme önüne gelen talebi yerinde bulmaya yetmemektedir. Hükümet, ihtiyatî tedbir kararının giderilemez hasarı önleyeceğini gösterememiştir.”

Bolton’ın The Room Where It Happened (O odada oldu) adlı kitabının bellibaşlı kısımları medyada yaygın bir şekilde yer aldı. Trump bir yandan Bolton’ı yalan söylemekle suçlarken, bir yandan da, yalan bilginin gizli olamayacağı gerçeğine rağmen, Adalet Bakanlığı’nın eski danışmanına sırları ortaya döktüğü gerekçesiyle dava açmasını istedi. Trump Cumartesi günü de Twitter’da Bolton’ı büyük miktarda gizli bilgiyi açıklayarak yasayı çiğnemekle suçladı ve bunun için, tıpkı kendisinden öncekiler gibi büyük bir bedel ödemesi gerektiğini, bunun bir daha tekrarlanmaması gerektiğini yazdı.

Bolton, Adalet Bakanlığı’nın kitabın daha fazla dağıtılmaması talebinin reddiyle ilk raundu kazandı. Bakanlık, bu talebin yayıncı Simon&Schuster’ı ve kitabın daha önce dağıtılmış olduğu kitapçıları da kapsadığını belirtiyordu. Kitap önümüzdeki hafta satışa sunuluyor.

Ulusal Güvenlik Konseyi’nin yayın öncesi değerlendirmeden sorumlu en üst düzey görevlisi, Bolton’ın kendi isteği üzerine yaptığı değişikliklerden tatmin olduğunu söylediği halde, Beyaz Saray Bolton’a bir onay mektubu göndermemiş ve Bolton’a haber vermeden kitabı Ulusal Güvenlik Konseyi görevlisi Michael T. Ellis’e ikinci bir değerlendirme için iletmişti. Yayın öncesi değerlendirme konusunda eğitimli olmayan Ellis ise geçen hafta metinde en az altı gizli bilgi olduğunu iddia etti. Başka ulusal güvenlik görevlileri de mahkemede yaptıkları açıklamalarda, kitapta gizli bilgi olduğunu düşündüklerini söylediler.

Öte yandan, Adalet Bakanlığı’nın Bolton’ın kitabını geri çekmesi talebi geniş kapsamlı anayasal kaygılara yol açtı. Yüksek Mahkeme, yönetimin bilgilerin basılmasını engellemesine Anayasa’nın çok ender olarak izin verdiğini söylerken çeşitli haber kuruluşları da Lamberth’in Bakanlık talebini reddetmesini isteyen metinler yayımladı.

(Kaynak: New York Times)

- Advertisment -