Ana SayfaHaberlerDünyaDünyadan ABD’ye kürtaj kararı tepkisi: Macron, Johnson, Trudeau, BM...

Dünyadan ABD’ye kürtaj kararı tepkisi: Macron, Johnson, Trudeau, BM…

Fransa Başkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutterres, ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj yasağı kararına tepki gösterdi.

ABD Yüksek Mahkemesi 24 Haziran 2022 tarihinde yayınladığı kararıyla kürtaj hakkının federal düzeyde korunan anayasal bir hak olmadığına ve eyaletlerin kürtajı yasaklamasının hukuka uygun olduğuna hükmetmişti. Dünya liderleri ise karara tepki gösterdi. Fransa Başkanı Macron, sosyal medyadan yaptığı açıklamada kararı kınadı: “Özgürlükleri ABD Yüksek Mahkemesi tarafından kısıtlanan kadınların yanındayım.”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise kararın geriye doğru bir adım olduğunu belirtti ve Birleşik Krallık’taki kadınların kürtaj hakkının korunacağını vurguladı. BM Genel Sekreterliği ise yaptığı açıklamada “Kürtajı yasaklamak kürtaj yaptıran kadınları engellemez, sadece kürtaj işlemlerini daha fazla ölümcül kılar” dedi.

Kanada Başbakanı Trudeau da kararı sosyal medyadan yaptığı açıklamada eleştirdi: “Hiçbir hükümet, siyasetçi ve erkek kadınları bedenleriyle ne yapacağı konusunda yönlendiremez.”

- Advertisment -