Ana SayfaHaberlerDuran Kalkan: “Erdoğan, Kürt sorununun çözümünde dışarıdan destek bulamadı”

Duran Kalkan: “Erdoğan, Kürt sorununun çözümünde dışarıdan destek bulamadı”

PKK’nın “ateşkes ilan etmek için Avrupa’da yasal açıklama zemini bulamadığını” söyleyen Kalkan: “Ateşkes ilan etmeyecek, savaşı sürdüreceksiniz diye bize defalarca dayatmalarda bulunuldu. Bu dayatma açık oldu-gizli oldu, sözle oldu-fiiliyatla oldu ama bize dayatılan çatışmaydı, çözümsüzlüktü. Biz hiçbir devletten bir çözüm dayatması, çözüm programı, çözüm projesi görmedik. Tam tersine bizimle ilişki kurdular, düşüncemizi, siyasetimizi, niyetimizi öğrendiler; eğer niyetimiz çözümden yanaysa, ateşkesten yanaysa onu boşa çıkartmak için saldırılarda bulundular”

Duran Kalkan PKK’ya yakın ANF’ye verdiği röportajda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yeni bir barış süreci olasılığının sorulması üzerine “ihtimali az olan, imkânlarını büyük ölçüde tüketmiş olan bir durumdur” dedi. Erdoğan’la geçmişteki barış süreçlerinin sonuca gitmemesi için iki neden olduğunu söyleyen Kalkan, bunların dış ortamın çözümü istememesi ve Türkiye devletinin iç yapısındaki milliyetçi güçlerin varlığı olduğunu öne sürdü.

ABD, Almanya, Fransa gibi ülkelerin adını vererek dış ortamın Kürt sorununa çözümsüzlüğü, Türkiye’ye de çatışmayı dayattığını söyleyen Kalkan; “birçok dış devlet kendini barıştan, demokratik siyasi çözümden yanaymış, çatışmaya karşıymış gibi gösteriyor fakat gerçek böyle değil” dedi. Batı ülkelerini kast ederek “maskelerinin düştüğünü” söyleyen Kalkan, “Kürt sorununun devam etmesinden ve sorunun temelindeki çatışmanın sürmesinden çıkar sağlıyorlar” dedi.

PKK’nın “ateşkes ilan etmek için Avrupa’da yasal açıklama zemini bulamadığını” belirten Kalkan, “Ateşkes ilan etmeyecek, savaşı sürdüreceksiniz diye bize defalarca dayatmalarda bulunuldu. Bu dayatma açık oldu-gizli oldu, sözle oldu-fiiliyatla oldu ama bize dayatılan çatışmaydı, çözümsüzlüktü. Biz hiçbir devletten bir çözüm dayatması, çözüm programı, çözüm projesi görmedik. Tam tersine bizimle ilişki kurdular, düşüncemizi, siyasetimizi, niyetimizi öğrendiler; eğer niyetimiz çözümden yanaysa, ateşkesten yanaysa onu boşa çıkartmak için saldırılarda bulundular” dedi.

Kalkan, PKK’ya çatışmayı sürdürmeleri için baskıların yapıldığını öne sürerek; PKK’nın çatışma içindeyken değil, ateşkes sürecindeyken Avrupa’nın terör örgütleri listesine alındığını belirtti.

Kalkan, “Tayyip Erdoğan başta sanıyordu ki bu devletlerin hepsi çözüm istiyor. Kürtlerden yana. Dolayısıyla ‘Kürt sorununu çözersem destek verirler’ dedi. Fakat kısa sürede gördü ki gerçek bunun tam tersidir” yorumunu yaptı.

Açıklamalarının devamında “Türkiye’de devlet içindeki milliyetçi yapının” Erdoğan’ı savaştan yana politikalara yönlendirdiğini ve MHP ile ittifakın böyle doğduğunu öne süren Kalkan, MHP’yle ittifaktan vazgeçilmesinin imkânsız olduğunu vurgulayarak, “Tayyip Erdoğan’ın başka bir politika izlemesi imkânsızlık düzeyinde zordur” dedi.

- Advertisment -