Ana SayfaHaberlerDüşen Rusya uçağındaki savaş pilotu yakalandı: Suriye’de de görev yaptığı iddia ediliyor

Düşen Rusya uçağındaki savaş pilotu yakalandı: Suriye’de de görev yaptığı iddia ediliyor

Ukrayna’nın Çernigiv yakınlarında düşen Rusya uçağındaki pilotlardan biri yakalandı. Pilotun daha önce Suriye’de görev yaptığı ve Lazkiye’deki Rusya hava üssü Hmeymim’de Esad ve Putin ile aynı fotoğraf karesine girdiği iddia ediliyor.

Ukrayna’nın Rusya ve Belarus sınırlarının kesişim noktasına yakın Çernigiv kenti yakınlarında düşürülen Rus askeri uçağındaki savaş pilotlarından biri bulundu.

Ukrayna askerlerince, Çernigiv yakınlarındaki Zabarivka’da bulunan pilotun, binbaşı rütbesinde olduğu ve soyadının Krasnoyartsev olduğu öğrenildi. Krasnoyartsev ile birlikte uçuşta bulunan diğer pilotun ise cansız bedenine ulaşıldı.

Krasnoyartsev’in paraşütü bölgede bir eve düşmüş olarak bulundu.

Resim

Krasnoyartsev ile kendisini bulan Ukraynalı askerler arasındaki diyalog sosyal medyada yayımlandı.

Görüntülerde Krasnoyartsev, Ukraynalı askerlerin ‘sivillerin öleceğini bilmiyor muydun’ sorusu üzerine kendilerine bilgi verilmediğini söylüyor. Krasnoyartsev ayrıca bunun Ukrayna içine ilk uçuşu olduğunu ve bugüne kadar sınır hattı boyunca uçuşlar yaptığını söylüyor. 

Krasnoyartsev’in daha önce Suriye’de görev yaptığı iddia ediliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, Suriye’nin Lazkiye kentindeki Rusya’ya ait Hmeymim Hava Üssü’nde Rusya pilotlarıyla çektirdikleri fotoğrafta, Esad’ın hemen yanındaki askerin Krasnoyartsev olduğu iddia ediliyor.

Not:

Silahlı çatışma sırasında uluslararası davranış kurallarını belirleyen Cenevre Sözleşmesi’ne göre, savaş esirlerini halkın merakına maruz bırakmak yasaklanmış bulunuyor. Sözleşmenin 13. maddesi: “Harb esirlerine her zaman insanca muamele edilmesi şarttır. Bun­ları elinde tutan devletin, hükmünde bulunan harb esirlerinin ölümüne müncer olacak veya sıhhatini vahim surette tehlikeye düşürecek her fiil veya ihmali memnudur ve Sözleşmenin ağır bir ihlali mahiyetinde sayılacaktır. Bilhassa hiçbir harb esiri, alâkalı esirin tedavisi bakımın­dan lüzumlu ve menfaati muktazası olmayan bir vücut sakatlanmasına veya ne neviden olursa olsun bir tıbbi tecrübeye tabi tutulamayacaktır. Keza harb esirleri her zaman ve ezcümle her türlü şiddet veya sin­dirme hareketlerine ve umumun hakaret veya tecessüsüne karşı koru­nacaklardır. Bunlara karşı misilleme hareketleri memnudur.”

Bu madde gereğince, esir pilotun sosyal medyada yayılan fotoğrafında Suriye’de Beşar Esad ile birlikte fotoğraf çektiren pilot olduğunu tespit ediyor, ancak pilotun esir düştükten sonraki fotoğrafını yüzü görünmeyecek şekilde kullanıyoruz.

- Advertisment -