Ana SayfaHaberlerEkonomi“Ekonomi bütünüyle yabancı paraya bağlandı; bunun adı mandacılıktır”

“Ekonomi bütünüyle yabancı paraya bağlandı; bunun adı mandacılıktır”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar partisinin grup toplantısında iktidarın yeni mevduat-döviz politikasını değerlendirdi. Sancar şunları söyledi:

“Türk lirası mevduatındaki faize bakmadan dövizdeki artışı mevduat sahiplerine verecekler. Yani aslında faizleri dolaylı olarak artırmış oldular. Ekonomi bütünüyle yabancı paraya bağlanmış oldu, bunun adı tam da mandacılıktır.

“Para sahipleri doların her yükselişinde servetlerine servet katacaklar, bu kaynak nereden gelecek asıl mesele bu. Kurdaki artışların maliyetini, faturasını kim ödeyecek?

“Dövize bağlı garanti nasıl işleyecek? Dün Ziraat Bankası’nın genel müdürü bunun Hazine’den karşılanacağını söylüyor. Doğru diyor, eğer bir kaynak yaratılacaksa bunun şimdi tek adresi Hazine’dir. Hazine nedir, halkın vergilerinin bulunduğu yerdir. Hazine halkın kaynaklarının toplamıdır. Bundan önce Merkez Bankası’nın kaynaklarını bu politikaları uğruna bir avuç yandaşa peşkeş çektiler. 128 milyar dolar bu şekilde buharlaşıp gitti.

“Hazine’den karşılamak zorundalar başka yolu yok. Veya bütünüyle kanunları bir kenara bırakıp yasadışı bir ekonomik işleyiş yaratacaklar. Yasaların olmadığı, kuralların bulunmadığı, tıpkı karaborsa gibi çalışan bir ekonomik düzen kuracaklar. Bunun da işleyişi o kadar kolay değil.

“Hele dünya ekonomisiyle entegre olma iddiasındaki bir ülke için bunun yaratacağı yıkımların ne olabileceğini kestiriyorlardır.

“Nasıl bundan önce büyük projeleri, yandaşlara ihale ettikleri projeleri Hazine’nin garantisine almışlarsa, artışları karşılamak için de halkın kaynaklarını kullanacaklar.

“Eğer daha çok yükselirse döviz, Hazine’nin kaynakları yetmezse para basacaklar. Para basmak enflasyon demek. Hazine’yi kurutmak, bu ülkeyi soymak demektir.  Bu halkı soymak demektir, ne için, bir avuç rant için, servet sahibi için. Türkiye, Merkez Bankası kaynakları tükenmiş, Hazinesi boşaltılmış bir ülke haline getirilecek. Bunun sonucu açlık, yoksulluk, kıtlık, zulümdür. Keşke doğru dürüst bir ekonomik model açıklansa, halkın çıkarlarını esas alan tedbirler ilave edilse, hukuka, demokrasiye dönüş eksenli bir yeni yol açılsa kur böyle düşse. Elbette isteriz, bunu biz yapacağız.”

- Advertisment -