Ana SayfaHaberlerEkonomiAğbal: ‘Dövize müdahale etmeyeceğiz, enflasyonu kesinlikle düşüreceğiz’

Ağbal: ‘Dövize müdahale etmeyeceğiz, enflasyonu kesinlikle düşüreceğiz’

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, ‘2021 Para ve Kur Politikası Metni’ni bu sabah (16 Aralık) açıkladı. Ağbal enflasyonu düşürmede kararlı olduklarını, bu amaçla, gerektiğinde -kelime olarak telaffuz etmese de- faiz artışından kaçınmayacaklarını dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, ‘2021 Para ve Kur Politikası Metni’ sunumunu bu sabah (16 Aralık) video konferans aracılığıyla gerçekleştirdi. Ağbal böylece, göreve atandıktan sonra ilk kez kameranın karşısına geçmiş oldu.

Her yılın sonunda hazırlanan Para ve Kur Politikası metinleri son olarak 2016’da Murat Çetinkaya döneminde basın toplantısıyla sunulmuştu. Metinler o tarihten bu yana basın toplantısı düzenlenmeden bankanın internet sitesinden yayımlanıyordu.

“Gerekirse daha da sıkı para politikası”

Ağbal, konuşmasında asıl vurguyu enflasyon üzerine yaptı ve enflasyonu düşürmede kararlı olduklarını söyledi.MB Başkanı, bu amaçla, gerektiğinde -kelime olarak telaffuz etmese de- faiz artışından kaçınmayacaklarını dile getirdi:

“Enflasyonu düşürmekte kararlıyız. Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler 2021 yılında para politikasının sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu kılmaktadır. Hedeflerimize ulaşmak için şartların gerekli kılması halinde politika duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız.”

Öte yandan son Para ve Kur Politikası metni, enflasyon tahmini konusunda da önceki metinlerden ayrıştı. Daha önce hep yüzde 5 civarında açıklanan yeni yıl enflasyon tahmini rakamı, “hükümetin belirlediği yüzde 5 enflasyon hedefine bağlıyız” rezerviyle bu defa yüzde 9,4 olarak ilan edildi.

Naci Ağbal, Merkez Bankası’nın temel politika aracının politika faizi olacağını, ‘yan yollar’a sapılmayacağını bir kez daha kayda geçirdi:

“TCMB’nin temel politika aracı bir haftalık repo faiz oranı olacak. Gecelik faizlerde gün içi oynaklıkların sınırlanması amacıyla kullanılan faiz koridoru ve TCMB’nin nihai kredi mercii işlevini gören geç likidite penceresi fonlama aracı olarak kullanılmayacak.”

TCMB’nin kurların yönünü belirleme amaçlı döviz alım ve satımı yapmayacağını belirten Ağbal, “Döviz arz ve talep gelişmelerini yakından takip edeceğiz. Aşırı dalgalanma halinde döviz piyasasına alış ve satış yönlü müdahale söz konusu olacak” dedi.

Prof. Dr. Hakan Kara: Fabrika ayarlarına geri dönüldü

2010-2019 yılları arasında Merkez Bankası’nın başkekonomistliğini yapan Prof. Dr. Ali Hakan Kara, katıldığı Bloomberg yayınında Ağbal’ın sunumu için “Fabrika ayaralarına dönüldü” dedi.

- Advertisment -