Ana SayfaHaberlerEkonomiEkonomistler TÜİK’in enflasyon verilerini ‘gerçeğe daha yakın’ açıklamasından memnun

Ekonomistler TÜİK’in enflasyon verilerini ‘gerçeğe daha yakın’ açıklamasından memnun

TÜİK, ilk kez ENAG’a göre daha yüksek bir aylık enflasyon açıkladı. Bu açıklama, ekonomistler tarafından memnuniyetle karşılandı. Ali Hakan Kara: “Tam ispatlayamam ama son aylarda TÜİK’in enflasyon ölçümünde bir yapısal değişim seziyorum”, Özgür Demirtaş: “Sayın Şimşek, bu ay TÜİK’in gerçeğe yakın rakamları açıklamasını sağladığınız için teşekkürler”, İbrahim Turhan: “Ekonomi yönetimi doğru yolda…”, Uğur Gürses: “Ekonomi yönetimi attığı adımlara dair güven sağlamak istiyorsa veriler üzerindeki örtüyü kaldırsın.”

Eski TCMB Başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara:  

“Tam ispatlayamam ama son aylarda TÜİK’in enflasyon ölçümünde bir yapısal değişim seziyorum. 2022 Mart ayından bu yana ciddi farklılaşan İTO-TÜİK aylık enflasyon farkı seçimden sonraki üç ayda tekrar sıfıra yaklaştı.”

Prof. Dr. Özgür Demirtaş:

“Sayın Şimşek, bu ay TÜİK’in gerçeğe yakın rakamları açıklamasını sağladığınız için teşekkürler. Geçmiş aylarda açıklanan veriler, özellikle ücretli çalışanların belini paramparça etmişti. Doğru yönde atılan bu adım için tebrik ederim, devamının gelmesini dilerim.”

Eski TCMB Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan:

“Durumu olduğu gibi ve dürüstçe yansıtmak… Gerçekliği kabul etmek… Rasyonel akılla yeniden buluşmak… Bilimle ve bilgiyle barışmak … Ekonomi yönetimi doğru yolda. Biraz zaman alacağı doğru ama sabır ve sebat gösterilir, kararlılıkla bu doğrultuda yürünürse sonuçtan umutlu olabiliriz.”

Ekonomi yazarı Uğur Gürses:

“Ekonomi yönetimi attığı adımlara dair güven sağlamak istiyorsa veriler üzerindeki örtüyü kaldırsın:

  1. Merkez Bankası swap işlemlerini bilanço içinde göstersin (yeri var)
  2. Merkez Bankası haftalık olarak KKM verilerinin (DD ve TLD) döviz karşılıklarını yayımlasın.
  3. Ödenen kur farklarını göstersin.
  4. TÜİK madde fiyatlarını yeniden yayımlamaya başlasın.
- Advertisment -