Ana SayfaHaberlerEkonomiEn zengin 100 Türk'ün serveti 6 milyar dolar azaldı

En zengin 100 Türk’ün serveti 6 milyar dolar azaldı

 

Forbes Türkiye'nin bu yıl on birincisini hazırladığı "En Zengin 100 Türk" listesi düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Türk iş adamlarının toplam serveti geçen yıla göre yaklaşık 6 milyar dolar azaldı, milyarder sayısı 33’ten 31’e geriledi.

 

İlk üçün servetleri azaldı

 

Murat Ülker’in serveti 2015’te 4 milyar 400 milyon dolardan, 2016’da 2 milyar 900 milyon dolara gerilese de listenin zirvesindeki yerini korudu.

 

Serveti 100 milyon dolar azalan FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin 2,6 milyar dolar servetiyle geçen yıl olduğu gibi yine ikinci sırada. Aynı miktardaki azalma ve 2,4 milyar dolar serveti ile Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de üçüncü sırada geliyor.

 

Geçen yıllarla karşılaştırma

 

Listedekilerin toplam servetinin bu yıl 94,7 milyar dolar olduğunu söyleyen Güven, bu rakamın geçen yıl 100,4 milyar dolar olduğunu anımsattı. Geçen yıl listede olan 7 kişinin artık dolar milyarderi olmadığını söyleyen Güven, "Listedeki 31 dolar milyarderi arasında üçü ilk kez olmak üzere beş yeni isim var. Bunlardan ikisi LC Waikiki’nin büyük hissedarları Mustafa Küçük ve Şefik Yılmaz Dizdar" dedi.

 

Akfen Holding’in kurucusu Hamdi Akın ise bu yıl listede yer almadı. Güven, “Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve şirketin kurucu ortağı Sezai Bacaksız ise daha önce milyarder olarak yer aldıkları listeye, iki yıl aradan sonra yine milyarder olarak geri döndüler" bilgisini verdi.

 

Ortalama servet azaldı

 

Bu yıl sıralamada ünlü iş adamları Mehmet Emin Karamehmet ve Aydın Doğan'ın milyarder unvanını kaybettiğini aktaran Güven, en zengin 100’e 18 yeni ismin katıldığını söyledi. Forbes 100’ün ortalama servetinin bu yıl 831 milyon dolara gerilediğini aktaran Güven, geçen yıl bu rakamın 851 milyon dolar olduğunu söyledi.

 

Gayrimenkul ve enerji çıkışta

 

Listede borsanın servete katkı oranı bu yıl azaldı. Gayrimenkul ve enerji sektörleri, milyarderlerin en gözde yatırım alanı oldu.

 

Dünya listesinde 31 Türk

 

Güven, Forbes Türkiye’nin açıkladığı “Forbes 100” listesinde dolar milyarderi olarak yer alan 31 ismin Forbes ABD’nin yakında açıklayacağı "Global Milyarderler" listesine de gireceğini ifade etti. 

 

Kadınların payı yüzde 18,9

 

Bu yıl listede 21 kadın milyarder bulunduğunu aktaran Güven, geçen yıl 8 olan kadın milyarder sayısının 5'e gerilediğini, kadınların toplam servet içindeki payının ise yüzde 18,9 olduğunu belirtti.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -