Ana SayfaHaberlerEkonomiGaziantep’te 300 yeni fabrika muamması

Gaziantep’te 300 yeni fabrika muamması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün (26 Eylül) Gaziantep’te toplu açılışını yaptığı yeni 300 fabrikanın bir kısmının zaten uzun yıllardır açık olduğu ortaya çıktı. İtirazlar üzerine Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi başkanı açıklama yaptı: “İlk kez yatırım yapan firmalarla birlikte ilave yatırım yapan firmalar da var.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen ve ilk kez bu yıl İstanbul dışında gerçekleşen TEKNOFEST’e (Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali) katılmak üzere önceki gün (26 Eylül) Gaziantep’teydi.

Erdoğan, Teknofest için gittiği Gaziantep’te 5. Organize Sanayi Bölgesi’nde 300 fabrikanın da açılış törenine katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından açılan 300 fabrikanın listesini yayımladı.

Ei2oBcxXgAIhyAC (1)

Açılan 300 fabrika arasında, süpermarket zinciri BİM bile görünüyordu.

Bakanın açıkladığı listeye itirazlar gelmeye başladı.

İlk itiraz Gaziantepli sanayici Can Tuğsuz’dan geldi. Tuğsuz, Varank’ın yayımladığı listede yer alan fabrikalarının 45 yıldır faaliyette olduğunu yazdı:

“Gaziantep’te açıldığı iddia edilen 300 fabrika listesindeki fabrikamız 45 yıldır(!) faaliyettedir. Yeni açılması söz konusu değil. Düğmeye basıp aç-kapa yaptılarsa onu bilemiyorum 🙂 Kamuoyunun takdirine sunuyorum. #BitiKEKonomi #TEKNOFEST2020

“Bu fabrikalar yeni açılmadı”

Bunun üzerine Twitter kullanıcıları, adı geçen firmaların adlarını Google’lamaya başladı. Halen Antep’teki bu firmalarda çalışanlar da çalıştıkları fabrikaların yeni açılmadığını yazdı.

Ekran Resmi 2020-09-27 14
Ekran Resmi 2020-09-27 15
Ekran Resmi 2020-09-27 15
Ekran Resmi 2020-09-27 15
Ekran Resmi 2020-09-27 15

“Açılış yok, yeni yatırım yaptılar”

Eski fabrikaların yeni kurulmuş gibi açıklanmasına gelen tepkiler üzerine Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Başkanı Cengiz Şimşek, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep İhracatçılar Birliği Başkanı Fikret Kileci ve Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı ortak imzalı bir açıklama yaptı. Açıklamada “Pandemi nedeniyle tüm dünya ülke ekonomilerinin küçüldüğü bir ortamda, Gaziantep firmalarının bünyesinde veya bağımsız olarak 300 sanayi tesisi kurulmuştur” iddiası yenilendi ama 300 yeni fabrikayla neyin kastedildiğine ‘açıklık’ getirildi:

“Söz konusu törenimizde 300 firma içerisinde telaffuz edilen ilk kez yatırım yapan firmalarla birlikte ilave yatırım yapan firmalar bulunmaktadır. Medyada daha önce açılışı yapıldığı belirtilen Barem Ambalaj 5. Organize Sanayi Bölgesi’nde ilave yatırım yapmış olup; açılış listesine yazılma nedeni yapılan yeni yatırımdır.”

Gaziantepli sanayiciler, Bakan Mustafa Varank’ın paylaştığı, 300 fabrikanın isminin yer aldığı listeye dair birkaç da düzeltme yaptılar:

“Çağsan Ambalaj firması yeni yatırım yapmış olup; listede yer alması gereken isim Çağsan Ambalajdır. Medyada yer alan Çiltuğ firmasının ismi listeye sehven eklenmiştir.”

Haberler üzerine 2019 yılının Aralık ayında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından kırmızı kurdela kesilerek açılan, önceki gün ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı 300 fabrika içerisinde de adı bulunan Barem Ambalaj firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Recep Taşyanar da yazılı bir açıklama yaptı:

“5. Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde ambalaj sektörü üzerine faaliyete başlayan firmamızın 2019 yılı sonunda İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun katılımlarıyla açılışı yapılmıştır. Aynı dönemde devam eden yeni teknolojik yatırımlarımız 2020 yılı içerisinde devreye alınarak kapasitemiz 2 katına çıkmıştır. Çalışan sayımız da 280 kişiye ulaşmıştır. Firmamız ilave yatırımlarla büyümeye devam etmektedir.”

Barem Ambalaj firmasının web sitesinde Gaziantep’teki yatırımları ile ilgili olarak şu bilgiler yer alıyor:

“Kasım 2008 tarihinde açılan Gaziantep Tesisi 5000 m2 kapalı alanda 190 personel ile kusursuz hizmet ve mutlak müşteri memnuniyeti bilinci ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ofset baskılı ambalaj tüketicileri için faaliyetine devam etmektedir.”

Başkanların açıklamasında adı geçen ve yeni yatırım yapmış olduğu söylenen Çağsan Ambalaj ise kuruluşu 1977 yılına uzanan ambalaj makineleri üretimi yapan bir firma. Çağsan Ambalaj’ın web sitesinde firmanın Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ne geçişi ile ilgili şu bilgiler yer alıyor:

“2015 yılına kadar Küsget sanayi sitesinde çalışmalarına devam eden Çağsan müşteri taleplerini karşılayabilmek için ve gelişen teknoloji paralelinde Organize Sanayi Bölgesi’ne geçmiştir.”

(https://www.cagsanmakine.com/kurumsal.html)

1960’lı yıllarda kurulan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (GOSB), 5 bölgeye yayılan 43 milyon 250 bin m2 alanıyla Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesi. GOSB web sayfasındaki bilgilere göre 1969 yılında kurulan 1. Sanayi Bölgesi, 1987 yılında yapımına başlanan 2. Sanayi Bölgesi, 1994 yılında yapımına başlanan 3. Sanayi Bölgesi ve 2002 yılında kurulan 4. Sanayi Bölgesi tam kapasite doluluk oranına ulaşmış durumda.  

Sitedeki bilgilere göre mevcut organize sanayi bölgesine ek olarak yapılan 5. Bölge’de ise başlangıçta 402 sanayiciye kurayla yer teslimi yapılmış; kuruluşuna 2013 yılında başlanmış, 2014 yılında ek olarak 200 sanayiciye yer tahsisi gerçekleştirilmiş. 1925 hektarlık bir alana yayılan 5. Bölge arazisinde yeri olan 602 firmadan 160’ı faaliyete geçmiş. 35 firma ise inşaat çalışmalarına devam etmekte. 15 bin kişinin istihdam edildiği 5. Bölge’de doluluk oranı %35.

Bu arada tartışmayı başlayan Gaziantepli sanayici Can Tuğsuz da yeni bir açıklama yaparak “Firmamız listeye sehven eklenmiştir” dedi.

- Advertisment -