Ana SayfaHaberlerEkonomiGörevden alınan Ticaret Bakanı Pekcan’a ‘Çinli şirket’ soruları

Görevden alınan Ticaret Bakanı Pekcan’a ‘Çinli şirket’ soruları

Eşiyle birlikte ortağı olduğu firmadan kendi bakanlığına dezenfektan sattığı ortaya çıkan ve dün (20 Nisan) görevden alınan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın başını ağrıtacak başka sorular da var. Sözcü yazarı Çiğdem Toker bugünkü yazısında bunlardan birini soruyor.

Çiğdem Toker’in bugünkü (21 Nisan) Sözcü gazetesinde yer alan “Ticaret Bakanı Pekcan’a Xin Xing soruları” başlıklı yazısı şöyle:

Bir bakanlığa, bakan eşinin şirketinden mal satın alınmasını normal mi karşılamalıyız?

Ticaret Bakanlığı açıklamasına bakılırsa öyle görünüyor. Oda TV’nin duyurduğu Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın eşinin şirketinden (Nanoksia Biyoteknoloji) 9 milyon TL’lik dezenfektan alımı haberine sonunda açıklama yapıldı. Açıklama, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’un ayrıntılı sorularından sonra geldi.

Bakanlık, tutarın 9 milyon TL değil, 507 bin 880 TL olduğunu bildiriyor. Şu ifadeye dikkat:

“Üretici Nanoksia Biyoteknoloji firmasından yapılan 507.880 TL’lik dezenfektan tedariği, direkt üretici firma yerine en iyi fiyat veren ikinci firma tarafından temini gerçekleşseydi 853.600 TL’ye tekabül edecektir.”

Yani? Ticaret Bakanlığı, en iyi  fiyatı bakanın aile şirketi verdiği için neredeyse sevinmemizi istiyor.

★★★

Başlıktaki Çin firmasına geleceğim. Daha önce birkaç ön bilgi:

Karon Mühendislik, Nanoksia Bioteknoloji’nin kurucuları arasında. Karon Mühendislik, “altyapı, inşaat ve enerji projelerinde kullanılan malzeme ve teçhizatın temini ile ilgili” faaliyet gösteriyor. Güncel iki ortağı ise Ruhsar Pekcan ve Hasan Pekcan. Ticaret Sicili’ne göre Aralık 2020’de 350 bin TL olan sermayesini, 1 milyon 350 bin TL’ye çıkarmış. 810 bin TL’yi Hasan Pekcan, 540 bin TL’yi de Ruhsar Pekcan taahhüt etmiş.

ÖZEL İNDİRİM YOK

Bakanlık açıklamasındaki diğer boyut, yine Pekcan hakkında bazı medya mecralarında yer alan öteki konuya ilişkin. Açıklamada Çin’in de yer aldığı bazı ülkelere yönelik 5220 üründe ek gümrük vergisi hatırlatılıyor. Talepler dikkate alınarak “bütüncül bir değerlendirmeyle, 1 Ocak 2021 itibarıyla gümrük vergisi oranlarında şeffaf bir şekilde indirime gidildiği” belirtiliyor.

Bakan’ın şirketiyle ilgili kısmı şöyle: Sorular bu kadar. Bitirme notu: Bugün değilse de Karon Mühendislik XinXing firmasının yasal temsilciliğini yapmış. Bunu ben değil Kamu İhale Kurulu’nun 30 Nisan 2007 tarihli 2007/021 No’lu kararı söylüyor. XinXing, bir İSK ihalesinden şikayetçi olduğu dosyada Karon Mühendislik’i temsilci olarak göstermiş. Adres de aynı.

- Advertisment -