Ana SayfaHaberlerEkonomiİnsan Kaynaklarında Çalışmak İster misiniz, Ne Yapmalısınız?

İnsan Kaynaklarında Çalışmak İster misiniz, Ne Yapmalısınız?

İnsan kaynakları, günümüz dünyasında şirketlerin en önemli departmanları arasında yer alır.

İnsan kaynakları, günümüz dünyasında şirketlerin en önemli departmanları arasında yer alır. Çünkü yeni çalışan istihdam etme, var olan çalışanları çeşitli eğitimlerle ve sertifika programlarıyla destekleme; şirketlerin iş verimliliğini doğrudan etkiler. Dolayısıyla insan kaynakları, şirketlerin önem verdiği departmanlar arasında yer almakta olup bu bölümde istihdam edilecek kişilere olan ihtiyaç her geçen gün artış göstermektedir. Peki ama insan kaynaklarında çalışmak için ne yapılmalı? Hangi eğitimler alınmalı, bu alanda çalışacak kişilerin ne tür yeteneklere sahip olması gerekir?

İnsan Kaynaklarında Çalışmak için Ne Yapılmalı?

İnsan kaynaklarında çalışmak istiyorsanız, kendinizi bu alanda yetiştirmeniz gerekir. Her şeyden önce kariyer hedefinizi net bir şekilde belirlemeli ve bu yönde adımlar atmalısınız. Bir şirketin insan kaynakları departmanında çalışmak için genel olarak şu adımları uygulamanız faydalı olacaktır:

  • İK profesyonelleri ile ağ kurun.
  • İnsan kaynaklarında kariyer yapmayı hedefleyin.
  • İK departmanından işler alın.

İK Profesyonelleri ile Ağ Kurun

İK derneklerinin düzenlediği toplantı ve etkinliklere katılım göstermeniz, bu alandaki ağınızı genişletmenizi sağlayacaktır. Ayrıca katılacağınız toplantılar, insan kaynakları alanındaki deneyim ve bilgi birikiminizi de arttıracaktır.

İnsan Kaynaklarında Kariyer Yapmayı Hedefleyin

İnsan kaynaklarında kariyer yapmayı hedeflemeniz, nasıl bir yol çizeceğinizi daha kolay belirlemenizi sağlayacaktır. Eğer halihazırda bir şirkette çalışıyorsanız, mevcut işvereninizle iletişime geçebilirsiniz. İşvereniniz ile yapacağınız yüz yüze görüşmelerde, insan kaynakları kariyer hedefinizi net bir şekilde ifade edebilirsiniz. Böylelikle bulunduğunuz işyerinde departman değişikliği gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra insan kaynakları ile ilgili iş ilanlarını takip edebilir, farklı şirketlerde açık bulunan pozisyonları değerlendirebilirsiniz.

İK Departmanından İşler Alın

Mevcut işinizde İK departmanından işler alarak bu alandaki isteğinizi belirtebilirsiniz. Ayrıca alacağınız işler ile insan kaynaklarındaki tecrübenizi arttırabilirsiniz.

İnsan Kaynaklarında Çalışmak için Alınması Gereken Eğitimler

İnsan kaynaklarında çalışmak istiyorsanız, çeşitli bölümlerden herhangi birinde üniversite eğitimi almış olmanız gerekir. İşletme, yönetim bilimleri, ekonomi, sosyoloji, psikoloji başta olmak üzere belirlenen bölümler; insan kaynaklarında çalışmanız için gerekli olan eğitimleri almanızı sağlayacaktır.

İnsan Kaynaklarında Çalışmak için Ne Tür Yetenekler Olmalı?

İnsan kaynakları departmanında çalışmak için çeşitli yeteneklere sahip olunmalıdır. Bu yetenekler, çalışmaların çok daha profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. Öncelikle doğru ve sistematik iletişim becerisine sahip olmalısınız. Özellikle çalışanlar arasındaki ilişkilerin yönetiminde bu husus son derece önemlidir. Bunun yanı sıra sorumluluk alabiliyor olmanız, çalışanların hakları ve sorumluluklarını anlamanızı sağlayacaktır.

Koordineli çalışmaya yatkın olmak, insan kaynaklarında çalışmak için gerekli olan yeteneklerden bir diğeridir. İnsan kaynaklarıyla ilişkili departmanlarla koordinasyon, işlerin verimliliğini doğrudan etkiler. Öte yandan planlı çalışma, çalışan motivasyonlarının sürdürülmesi gibi yetenekler de ön planda yer alır.

İnsan Kaynaklarında Çalışmak için Hangi Sertifikalar Alınmalı?

Çalışılacak kurum ya da sektöre göre sahip olunması gereken sertifikalar birbirinden farklı olabilir. Öncelikli olarak lisans ya da yüksek lisans derecesi temel gereksinimler arasında yer alır. Bunun yanı sıra sektöre göre kurum tarafından farklı sertifikalar da istenebilir. Bir kurumda insan kaynakları uzmanı olarak çalışmak için İngilizce becerisini gösteren sertifikaya ihtiyaç duyulabilir. Öte yandan bir ya da iki yıllık eğitim programının tamamlanması ve HR sertifikasının alınması gerekebilir.

İnsan Kaynaklarında Çalışmanın Avantajları Neler?

İnsan kaynakları departmanında çalışmak, kişiye çeşitli avantajlar sağlayabilir. Bu avantajlardan ön plana çıkanları genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • Çalışanların kariyerlerine destek olma
  • Yeni çalışanları motive etme
  • İletişim becerileri geliştirme
  • Yüksek maaş
  • İnsanların yaşamlarına dokunma

Çalışanların Kariyerlerine Destek Olma

İnsan kaynaklarında çalışmak, çalışanların kariyerlerine destek olunabilmesine olanak tanır. İnsan kaynakları uzmanı, diğer çalışanların kariyerlerini planlamasına katkıda bulunur. Bir şirkette çalışan fakat kariyerini nasıl planlayacağı konusunda kafa karışıklığı yaşayan kişiler, insan kaynakları uzmanının desteği ile kariyer hayatına bir yön verebilir.

Yeni Çalışanları Motive Etme

Özellikle yeni çalışanlar için motivasyon son derece önemlidir. Yetenekli çalışanlar, iş ortamına uyum sağlama konusunda sorun yaşıyorsa eğer, yeteneklerini tam olarak gösteremeyebilir. Çalışanın iş ortamına kolay bir şekilde uyum sağlamasına destek olan insan kaynakları uzmanı, aynı zamanda kişinin çok daha verimli çalışmasına da katkıda bulunur.

İletişim Becerileri Geliştirme

İnsan kaynakları departmanı, birçok çalışan ve departman ile doğru iletişimi zorunlu kılar. Özellikle şirkete yeni bir çalışan alınması, çalışanların eğitimlerinin organize edilmesi başta olmak üzere birçok farklı görev ve sorumluluğa sahip olan insan kaynakları çalışanları, yüksek iletişim becerilerine sahip değilse, verimli çalışma konusunda sorun yaşayacaktır. İnsan kaynakları departmanında tecrübe kazanan bir kişi ise iletişim becerilerini geliştirecek ve kariyer hayatına çok daha sağlam adımlarla devam etme şansı elde edecektir.

Yüksek Maaş

Genellikle insan kaynaklarında çalışan bir kişi, şirketin genel maaş ortalamasından daha yüksek bir maaş alır. Bu durum insan kaynaklarını birçok iş koluna göre avantajlı hale getirir. Ayrıca çeşitli eğitimler alarak alandaki deneyim ve bilgi birikimini arttıran kişilerin maaşlarında da artış meydana gelebilir. Bu nedenle kariyer hayatında daha yüksek maaş almak isteyen birçok kişi, insan kaynakları bölümünde kendini geliştirmeyi hedefler.

İnsanların Yaşamlarına Dokunma

İnsan kaynaklarının kişiye sağladığı avantajlardan en dikkat çekeni insanların yaşamlarına dokunabilmektir. Yeni mezun kişilerin kendilerini geliştirmelerine destek olan insan kaynakları çalışanları, sürekli eğitim uygulamaları ile çalışanların bilgi birikimlerini arttırmalarına da katkıda bulunur. Bu tür hususların her biri insan kaynakları bölümünde çalışan kişilerin hem şirketlerin hem de çalışanların geleceklerinde olumlu bir rol oynamalarını mümkün kılar.

Eğer insan kaynakları bölümünde çalışmak ve kariyer hayatınızı bu bölüm üzerinden şekillendirmek istiyorsanız, CVMaker üzerinden CV’ni gönder butonunu tıklayabilir, insan kaynakları CV örneklerini inceleyebilir, iş başvurularında kullanabileceğiniz profesyonel CV’lerin oluşturulmasına olanak tanıyabilirsiniz.

- Advertisment -