Ana SayfaHaberlerEkonomiMB başkanından itiraf gibi açıklama: ‘TL aşırı değersiz bir noktada’

MB başkanından itiraf gibi açıklama: ‘TL aşırı değersiz bir noktada’

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, yılın son enflasyon raporunu kamuoyuna açıkladı. Enflasyon tahmini yıl sonu için yüzde 12,1; 2021 yıl sonu için yüzde 9,4 olarak belirlendi. Uysal, TL’nin “aşırı değersiz” bir noktada olduğunu, fakat kur seviyesi belirleme gibi bir hedeflerinin olmadığını söyledi. Ekonomist Hakan Kara, “Bu raporu ‘Enflasyon hedeflemesi’ değil de ‘hedef enflasyonlaması’ olarak tanımlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, yılın son enflasyon raporunu kamuoyuna açıkladı. Enflasyon tahmini yıl sonu için yüzde 12,1; 2021 yıl sonu için yüzde 9,4 olarak belirlendi.

Bir önceki beklenti bu yıl için yüzde 8,9, gelecek yıl için yüzde 6,2 seviyesindeydi.  Başkan Uysal, 2020 yılı sonu gıda enflasyonu tahminini de yüzde 13,5’e çektiklerini belirterek; “Mevcut koşullar altında enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal çerçeve oluşturduk” diye konuştu.

“Türk lirası oldukça aşırı değersiz bir noktada”

Soru – cevap kısmında döviz kurlarındaki şiddetli yükselişe nasıl baktıkları sorusuna Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal şu cevabı verdi:

“Döviz kurundaki hareketler birçok faktörden etkileniyor. Jeopolitik gelişmeler, salgın nedeniyle bekleyişlerin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Merkez Bankası olarak reel veya nominal herhangi bir kur seviyesi hedeflemiyoruz. Nominal ve reel fiyat hedeflemesine bakıyoruz. Tabii ki mevcut makroekonomik temellere baktığımızda, Türk lirasının oldukça aşırı değersiz bir noktada olduğunu değerlendirebiliriz. Para politikası duruşunun enflasyonu kontrol altına almak için attığı adımların, döviz kurlarında da etkisinin olmasını bekliyoruz. Orta vadede makro gerçeklerle uyumlu bir noktaya gelecektir. Değersiz TL fiyat istikrarına ilişkin riskler oluşturuyor. Bizim döviz kurlarını hedefleme gibi bir duruşumuz yok.”

Uysal, “Son faiz kararınıza siyasi bir müdahale oldu mu, mesela Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan” sorusuna, “Bu dönem dönem gündeme geliyor. Bizim araç bağımsızlığımız var, biz enflasyon hedeflemesi yapan bir Merkez Bankası’yız. Verilere dayalı adım atıyoruz. Enflasyonun durumuna göre kararlarımızı tereddütsüz bir şekilde almaya devam edeceğiz” dedi.

“Bizim her türlü aracı serbestçe kullanma hakkımız var”

Merkez Bankası’nın kurda neden hedefleme yapmadığı sorusuna ise Uysal şu cevabı verdi:

“Bu soruyu sorduğunuz iyi oldu, demek ki tam anlaşılmamış. Merkez Bankası tepki verdi, güçlü bir tepki verdi, sıkılaştırma yönünde. Onun etkilerini görmeye başladı, bu süreç sonuçlanmış değil. Merkez Bankası neden müdahale etmiyor gibi anlıyorsunuz, anlamış değilim. Ne gerekirse o adımı yapacağız. Merkez Bankası’nın kuru sabitleme hedefi olamaz, ama kurun fiyatlara olan etkisini minimize etmek için müdahale edebilir, ediyor. Bizim her tür aracı serbest bir şekilde kullanma hakkımız var.”

Ekonomistler nasıl değerlendirdi?

Enflasyon raporuna ilişkin sosyal medya hesabından bir değerlendirmede bulunan ekonomist Hakan Kara, “Bu raporu ‘Enflasyon hedeflemesi’ değil de ‘hedef enflasyonlaması’ olarak tanımlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Finans uzmanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş ise, bir süredir ekonomik gelişmelere verdiği tepkide olduğu gibi yine sadece üç noktadan oluşan bir tweet paylaştı.

Koç Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Selva Demiralp ise “TCMB’nin YEP’deki sene sonu enflasyon tahminini yüzde 12’ye yükseltmesi, faiz artırımı konusundaki ihtiyacın kaçınılmaz olduğunun itirafı. Umarım bir an önce izin çıkar” ifadelerine yer verdi.

- Advertisment -