Ana SayfaHaberlerEkonomiTurizm sektörü memnun ama temkinli

Turizm sektörü memnun ama temkinli

 

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı turizm acil eylem destek planını değerlendirdi. Plana göre 255 milyon TL civarında hibe desteği, 288 milyon TL civarında diğer tür desteklerin verilmesi planlanıyor. Turizmciler genel olarak plandan memnun olsalar da uçak desteğinin sadece bahar aylarını kapsaması ve ihracatçı sayılmalarına rağmen KDV iadesi yapılacak olmamasından şikâyetçiler. Sektör temsilcileri ihracatın yüzde 21'ini gerçekleştirdiklerini, bütçe açığının ise yüzde 49'unu kapattıklarını söylüyor ve farklı konularda da destek bekliyor.

 

“Uçak desteği bütün yıla yayılmalı”

 

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, bu 9 maddelik destek içinde en önemli maddenin A Grubu seyahat acentelerine verilecek uçak desteği olduğunu belirtti ve, "Biz bu desteğin bütün yıla yönelik olmasını umut etmiştik. Çünkü bu yılki sıkıntının sadece nisan, mayıs aylarına yönelik olmadığını görüyoruz. 1 Nisan-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında verilecek uçak desteğinin bütün yıla yayılmasını çok önemsiyoruz, bu desteğin kesinlikle bütün yıla yayılması lazım" dedi.

 

Hacısüleyman, Nisan ve Mayıs ayları için verilecek desteğin yetersiz kalacağını, çünkü turizm sektörünün sıkıntısının iki ayla sınırlı olmadığını vurgulayarak,  "Diğer maddeler duyarlılık göstergesi ama bizim için en önemli madde uçak desteği… Fiyat cazibesi yaratmak açısından bu desteği önemsiyoruz. Erken rezervasyonlar için de bütün yıla yayılması kararının bugünden alınması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

Konaklama ve deniz turizmi tesislerinden döviz getirenlerin ihracatçı sayılması konusunun Eximbank kredileri için geçerli olduğunu ifade eden Hacısüleyman, "Bizim ihracatçı sayılmamızdan beklediğimiz KDV iadesi yapılmasıydı. İhracatçılara KDV iadesi yapılıyor, biz de buna yönelik bir düzenleme bekliyorduk ama bu olmadı" dedi.

 

Hacısüleyman, paketteki 7, 8 ve 9'uncu maddelerin devlete ödenen giderlerle ilgili olduğunu diye getirerek,  bunlardan da bu yıla özgü muafiyet beklediklerini, fakat erteleme geldiğini söyledi.

 

"Ülkenin moral gücüyüz”

 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, "İhracatın yüzde 21'ini, bütçe açığının yüzde 49'unu turizm sektörü karşılıyor" dedi.

 

Ulusoy,Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmelerinin ardından sektör temsilcileri ile Çankaya Köşkü'nde basın açıklaması yaptı.

 

Sektör olarak dikkate alındıklarını, Türkiye'nin gücü olan turizm sektörünün meselelerinin anlatılabileceği bir ortamın oluşturulması için çalıştıklarını belirten Ulusoy, "Ülkenin moral gücüyüz. Türkiye güçlü bir ülkedir. Gerek iç turizmde gerek yurt dışından gelen misafirlerimize göstermiş olduğumuz hizmet anlayışı ve kalitemizi en iyi şekilde yükseltmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"İhracatın yüzde 21'ini, bütçe açığının yüzde 49'unu turizm sektörü karşılıyor. Sayın Başbakanımızdan İstanbul'a bir liman talebinde bulunduk. İnanıyorum ki, bu talebimiz karşılanacaktır. Bu yıl 9 milyon vatandaşımızı yurt dışında, 10 milyon vatandaşımızı da yurt içinde gezdirmeye çalışacağız. Verimli bir toplantı oldu."

 

Sektörün bir kriz yaşayıp yaşamayacağı ve nasıl etkileneceği sorusuna Ulusoy, "Krizlerle uğraşa uğraşa kriz doktoru olduk, altından kalkarız" cevabını verdi.

 

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy da yaptığı açıklamada, "Acil önlem planında yapılan açıklamalar ilk aşamada tüm konulara değinildiğini gösteriyor. Sektörün borç yapılandırılmasının ve tatil dönemlerinin yayılması konusunun kabul görmesi bizleri memnun etti" dedi.

 

Kaynak: AA

 

- Advertisment -