Ana SayfaHaberlerEkonomiTürk iş Kadını Eren Özmen NASA İhalesini kazandı

Türk iş Kadını Eren Özmen NASA İhalesini kazandı

 

Eren Özmen'in NASA'nın Dream Chaser Cargo Sistemi kullanılarak Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) gelen giden asgari altı kargo teslimatı hizmeti görevinin yerine getirileceği Ticari Bütünleme İkmali Hizmetleri 2 (CRS2) ihalesini kazanması büyük yankı uyandırdı.

 

SCN NASA ile 2024 kadar çalışacak

Sierra Nevada, Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) kargo teslimatı, iade ve boşaltım hizmetlerini sağlayacak. NASA'nın CRS2 programı için SNC'yi seçmesiyle birlikte, 2024 yılına dek ABD'nin kargo Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) erişimi ve kargo teslimatında kullanılacak uzay araçlarının tekrar kullanıma uygunluğu ve piste iniş yapma imkânı da sağlanmış olacak.

 

NASA'nın görev vermesi göğsümüzü kabarttı

Sierra Nevada Corporation'ın başkanı Eren Özmen, ABD'nin bu kritik önem taşıyan programı için NASA'nın SNC'yi seçmiş olmasından onur duyduklarını dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Böylesine büyük bir yarışta, SNC'ye duyulan güvenin bu şekilde gösterilmesi gerçekten göğsümüzü kabarttı; Dream Chaser uzay aracının muazzam özelliklerini tüm dünyaya başarılı bir şekilde göstermek için sabırsızlanıyoruz. SNC'nin bu ihaleyi kazanması hepimiz için bir Amerikan Rüyasının gerçekleşmesi anlamına gelmekte. CRS2 ihalesine destek vererek bu ehemmiyetli projenin önemini takdir ettikleri için NASA'ya, İdareye ve Kongreye teşekkürlerimizi sunuyoruz."

 

Birkaç yıl içinde yeni uzay aracı fırlatılacak

SNC Uzay Sistemleri Kurumsal Başkan Yardımcısı Mark N. Sirangelo, konu ile ilgili açıklamasında "Dream Chaser Kargo Sistemi NASA'ya, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yönelik kargo teslimatı, iade ve boşaltım hizmetleri için emniyetli, güvenilir ve ekonomik bir çözüm sunmakta olup, önümüzdeki yıllarda ISS'nin sürdürülebilirliğini ve etkili bir şekilde kullanılmasını sağlayacak. Birkaç yıl gibi kısa bir süre içerisinde dünya bir kez daha Amerika Birleşik Devletleri'ne ait kanatlı bir aracın kalkışına ve uzaydan dönerek piste inişine şahitlik edecek. Gerek sektör genelinde, gerek üniversitelerde, gerekse uluslararası ve NASA merkezlerinde bizimle birlikte çalışmalar yürüten 30'u aşkın ortağımıza tarih yazmamızda ve uzay uçuşunda yeni bir nesli başlatmamızda yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür etmek isteriz," şeklinde konuştu.

 

Tonlarca kargo taşıyabiliyor, yenilikçi çevreci

 

 SNC'nin Dream Chaser Cargo Sisteminin özellikleri:

*Dream Chaser uzay aracının mevcut fırlatma aracı kaportalarının içine sığabilmesine imkân veren yenilikçi katlanır kanat tasarımıyla çok çeşitli  oketler grubuyla kullanılabiliyor. Bu özelliği ile kolaylıkla uzaya erişim garantisi sağlıyor.

* Uluslararası Uzay İstasyonuna aynı anda 5500 kg basınçlı ve basınçsız kargo teslim kabiliyetine sahip.

*Maliyetleri azaltan ve hızla yeniden uçuşa hazır hale gelmesini sağlayan uygunluğu bulunuyor.

* Düşük g kuvvetiyle yeniden atmosfere giriş ve piste iniş yapabiliyor.

* Çevreye duyarlı araçta toksik olmayan yakıtlar ve sarf malzemeleri kullanılıyor.

 

SNC'nin faaliyetleri yayılacak

Dream Chaser programı Louisville, Colorado'da bulunun merkez üzerinden yürütülmeye devam edecek. SNC, ihale kapsamındaki ihtiyaçlara destek vermek üzere, uluslararası ortaklarıyla bağlantılı olarak, Colorado'daki ve ABD genelindeki faaliyetlerini önemli ölçüde genişletmeyi planlıyor. SNC'nin ve Rüya Takım adını verdiği ortak kuruluşlarının istihdam artışı ve ekonomi bağlamındaki etkisi günümüzde Amerika çapında 25 eyalete ve 15 ülkeye yayılmış olup, CRS2 ihalesiyle bu etkinin daha da artması bekleniyor.

 

Kaynak: istekadinlar.com

- Advertisment -