Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Ekonomik OHAL: Ekonomi konusunda ekonomik konuşulacak!

ANALİZ | Ekonomik OHAL: Ekonomi konusunda ekonomik konuşulacak!

İktidardan ve iktidar basınından gelen sesler, ‘Türkiye Ekonomik Modeli’, ‘Kur Korumalı Vadeli Mevduat’ ve benzeri konularda eleştiride bulunmanın kolay olmayacağını gösteriyor. İktidar basınında, başta eski Merkez Bankası başkanı Durmuş Yılmaz olmak üzere isim zikrederek ‘teşhir’ ve ‘hesap sorma’ kampanyası yürütülüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün akşam (21 Aralık) TRT’de katıldığı programda hükümetin yeni finansal hamleleri hakkında bilgi verdi. Nebati, bir yandan da “manipülatif, spekülatif” diye nitelediği eleştirilerin sahiplerini uyardı, hatta bunların manipülasyon, spekülasyon bile değil düpedüz ihanet olduğunu söyledi, “hesap verecekler” dedi:

“Bir tanesi çıkmış, ‘Bir kamu bankası yöneticisi sistemin nasıl çalışacağını açıklamış. Sistem çalışması Ocak ayında tamamlanacak’. Bunu kimden öğrendin? Açıklayacaksın. Bu beyefendi hesap verecek. Bu TL’ye karşı yapılmış hain saldırıdır.

“Bizim dövizle, döviz işi yapanlarla işimiz yok. Birisi ‘kambiyoda olağanüstü hal ilan edilecek’. Bir başkası ‘Türkiye olağanüstü hale gidiyor’ dedi. Türkiye’de bugüne kadar sermaye kontrolüne gidildi mi?

“Serbest piyasaya ilişkin söylenmiş her bir laf ihanettir, spekülasyon, manipülasyon değildir. Bu tür ihanetlere asla izin vermeyeceğiz.”

“Operasyon çocuklarına Osmanlı tokadı”

Bugünkü (22 Aralık) Yeni Akit gazetesi, bazı gazeteci ve ekonomistlerin fotoğraflarını “Operasyon çocuklarına Osmanlı tokadı” manşetiyle yayımladı.

Yeni Akit’te fotoğrafları yer alanlar arasında bulunan eski Merkez Bankası başkanı Durmuş Yılmaz iktidar basınının özellikle hedefe koyduğu bir isim.

Bugünkü Yeni Şafak da “Eski MB Başkanı Spekülatör oldu” başlıklı haberinde, Yılmaz’ın sözlerini spekülasyon amaçlı sayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Yılmaz hakkında suç duyurusunda bulunacağını yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bugün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada “Dün çıkmış birisi ‘Kur düşüyor dolar almanın zamanı, bu iş kaldığı yerden devam ediyor’ mealinde açıklamalar yapıyor, bunların beyni sulanmış” diye zikrettiği Durmuş Yılmaz hakkında BDDK’nın “yargı yolunu açtığını” hatırlattı.

Durmuş Yılmaz, Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan’ın da hedefindeydi. Kaplan, bugünkü yazısının “Durmuş Yılmaz’dan başlanmalı” başlıklı bölümünde şöyle yazdı:

“Eşi başörtülü ve evlerine ayakkabıyla girilmiyor diye CHP’li basının linç ettiği eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, İyi Parti’de yönetici olduktan sonra adeta ne kadar uslu bir ‘ev zencisi’ olduğunu kanıtlamak için çaba sarf ediyor.

“(…)

“BDDK, kur hareketlerindeki olumlu seyri manipüle etme girişimlerinde bulunan kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacakmış. Yılmaz’a da bu kapsamda neden spekülasyon yaptığını sormak gerekmez mi?”

- Advertisment -