Ana SayfaHaberlerEkonomistler, Nebati’nin sözlerini değerlendirdi: “İtiraf”

Ekonomistler, Nebati’nin sözlerini değerlendirdi: “İtiraf”

Abdülkadir Selvi’nin, Bakan Nebati’nin AK Parti’nin Kızılcahamam kampındaki yaptığı sunumdan aktardığı “Dövizi düşürmek için yüksek faiz artışı yapabilirdik. Ama üretim olumsuz etkilenirdi. Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar” sözlerini ekonomistler “itiraf” olarak değerlendirdi. Uğur Gürses: “Kitleleri yoksullaştırmanın siyasi bir tercih olduğunu açıkça söylemiş”, Selva Demiralp: “’Enflasyonla birlikte büyüme’ üretim kapasitesini artırmaz, verimliliği teşvik etmez”, İris Cibre: “Faizi, nas yüzünden değil büyümeyi hedeflediklerinden yükseltmediklerini artık birinci ağızdan biliyoruz.” Tepkiler üzerine açıklama yapan Nebati: “Uyguladığımız politikalar ile artan enflasyon karşısında özellikle gelir seviyesi düşük vatandaşlarımızın alım gücünü korumak için yoğun çaba sarf ediyoruz.”

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü (6 Haziran) yazısında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin AK Parti’nin Kızılcahamam kampında yaptığı sunumdan bazı bölümler paylaştı.

Selvi, Nebati’nin sunumundan aktardığı “Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar” sözleri nedeniyle sosyal medyada gündem oldu.

Ekonomistler, Nebati’nin sözlerini değerlendirdi:

Uğur Gürses: “Kitleleri yoksullaştırmanın siyasi bir tercih olduğunu açıkça söylemiş”

Kerim Rota: “’Dar gelirliler ezildi ama iş dünyasına çok kazandırdık’ diyerek politikalarının amacını ve taraflarını açıkça belirtmiş”

Serkan Özcan: “Nebati itirafta bulunmuş. Yeni ekonomik model; zengini daha zengin fakiri daha fakir yaptı”

Selva Demiralp: “’Enflasyonla birlikte büyüme’ üretim kapasitesini artırmaz, verimliliği teşvik etmez”

Yalçın Karatepe: “Tercihlerinin kimden yana olduğunu bu kadar net ifade etmiş”

İris Cibre: “Faizi, nas yüzünden değil büyümeyi hedeflediklerinden yükseltmediklerini artık birinci ağızdan biliyoruz”

Nebati: “Uyguladığımız politikalar ile artan enflasyon karşısında…”

Gelen tepkiler sonrası Nebati sosyal medya hesabından, Selvi’nin aktardığı sunumuyla ilgili paylaşımlar yaptı.

Nebati, büyümenin getirilerini toplumun tüm kesimlerine yansıtmayı hedeflediklerini belirterek “Uyguladığımız politikalar ile artan enflasyon karşısında özellikle gelir seviyesi düşük vatandaşlarımızın alım gücünü korumak için yoğun çaba sarf ediyoruz” dedi.

Selvi’nin yazısında Nebati’nin sunumundan aktardığı kısmın tamamı şöyle:

“Dövizi düşürmek için yüksek faiz artışı yapabilirdik. Ama o zaman üretim bundan olumsuz etkilenirdi. Biz bir yol ayrımına gittik. Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Yoksa enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik.

Yüksek faiz artışı yapardık. O zaman üretim dururdu. Kur korumalı TL’ye geçerek bir yandan doları frenledik. Diğer yandan üretimi ve büyümeyi tercih ettik.

Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar. Çarklar dönüyor. Büyümeyi tercih ettiğimiz için büyüme rakamları iyi geliyor, büyüme istihdama da olumlu olarak yansıyor.

Ama biz dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik gelirlerini arttırıcı düzenlemeler yapıyoruz. Böylece onları enflasyonun karşısında korumaya çalışıyoruz”

- Advertisment -