Ana SayfaHaberlerEkonomiEkonomistlerden Merkez Bankası enflasyon raporu sunumuna yüksek puanlar

Ekonomistlerden Merkez Bankası enflasyon raporu sunumuna yüksek puanlar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda başkan değişikliği sonrası yapılan ilk enflasyon raporu toplantısı ekonomistlerden pozitif yorumlar aldı. Prof. Dr. Kamil Yılmaz: “Merkez Bankası emin ellere. Para Politikası doğru ellerde.” Kerim Rota: “Cevdet hocanın konuşması fragman gibi.” Prof. Dr. Ali Hakan Kara: “Teknik derinlik ve kurumsallık pek iyi, orta vadeli tahminler zayıf.” Ekonomist Uğur Gürses: “Gaye Erkan'ın zehirlediği iletişimi oldukça iyi toparladılar.”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Hafize Gaye Erkan’ın istifasının ardından başkan yardımcıları Hatice Karahan ve Cevdet Akçay ile birlikte 2024’ün ilk enflasyon raporu toplantısı için gazetecilerin karşısına çıktı.

Ekonomistler sunumu değerlendirdi.

Prof. Dr. Kamil Yılmaz: “TCMB yönetiminde güçlü bir ekip iş başında ama yüzde 36’yı tutturmak zor”

Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kamil Yılmaz:

“Merkez Bankası emin ellerde. Para Politikası emin ellerde. TCMB yönetiminde güçlü bir ekip iş başında. Yeni Başkan Fatih Karahan’ın soru-cevap bölümünde yardımcılarına da söz vermesi anlayış farkını yansıtıyor. Başkan ve yardımcıları konulara tamamen hakim. Siyasi otorite izin verdiği sürece enflasyon düşme eğilimi devam edecek.

Yıl sonunda %36’yı tutturmak oldukça zor. İlk çeyrekte aylık ortalama %4,Ocak hariç %3 çok iyimser tahmin. Mayıs sonrasında 3. ve 4. çeyrekte aylık ortalama %2.5 ve %1.5 beklentileri de iyimser. Bu ortamaları tutturmak için para politikası mutlaka sıkı maliye politikası ile desteklenmeli.”

https://x.com/serbestiyetweb/status/1755649073871311049?s=20

Kerim Rota: “Cevdet hocanın konuşması fragman gibi”

“Cevdet hocanın konuşması geçen sezon 40 bölüm gösterilen dizide olup bitenleri 3 dakikada anlatan yeni sezon fragmanı gibi olmuş.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yalçın Karatepe:

“Kendilerinden önceki yönetimlere atıfta bulunarak zımnen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın politik kararlarının ekonomiyi içinden çıkılması çok zor olan sorunlar yumağına sürüklediğini itiraf etmiş oldu.”

Prof. Dr. Ali Hakan Kara: “Teknik derinlik ve kurumsallık pek iyi, orta vadeli tahminler zayıf”

“TCMB Raporuna verdiğim notlar:

Teknik derinlik: pek iyi

Kurumsallık: pek iyi

İletişim: iyi

Kısa vadeli tahminler: iyi

Orta vadeli tahminler: zayıf”

“Merkez Bankasının bugün verdiği temel mesaj: Enflasyon eğilimi tahmin ettiğimizden daha iyi gidiyor. Faizi %45’te tutarak yıl sonu enflasyon hedefine ulaşacağımızı düşünüyoruz. Umarım haklı çıkarlar.”

“Özetle Merkez Bankası diyor ki: Sorun bizim faizin düşük olması değil, sorun mevduat faizinin bunu yansıtmaması. Dolayısıyla mevduat faizini kendi faizimizle uyumlu hale getirmek önceliğimiz olacak. Meali: mevduat faizinin tekrar %45’lere doğru çıkması için gerekeni yapacağız.”

Ekonomist Uğur Gürses: “Gaye Erkan’ın zehirlediği iletişimi oldukça iyi toparladılar.”

“Merkez Bankası sunumuna dair notlarım:

1. İçeriği ve sıralaması, bağlamı oldukça iyi bir sunum yapıldı.

2. Soruları yanıtlamaya Yönetim Komitesi olarak çıktılar; sorulara başkan yardımcıları da yanıt verdiler. Bu, kurumsallık vurgusu açısından kamuoyuna iyi bir mesaj.

3. Kişisel sorulara yanıt verilmedi. Bu da kurumsallığı öne çıkardı.

4. Soru-yanıt seansında hala o eski ‘kendine güvensizlik’ sinyali veren 3 soru alıp zaman kazanma ve yanıtları arkasından verme uygulaması değişmemiş. İletişimin güçlendirilmesi için artık bunu çöpe atmanın zamanı gelmedi mi?

5. Enflasyon tahminlerini değiştirmediler. Beklentileri çıpalamanın daha önemli olduğunu düşündükleri açık. İleride tahminlerin birkaç puan sapması göze alınmış.

6. Selva Baziki’nin ve sonrasında Havva Gümüşkaya’nın çok yerinde sorularına verilen yanıtta, seçim sonrasında yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamalarının risk oluşturduğunun farkındalar, tahmin varsayımlarında dikkate alındığı söylense de bugün beklentileri çıpalamayı ana politika olarak benimsedikleri için sanırım şimdilik es geçiliyor. Ya da aktarım mekanizmasının izleyen aylarda daha güçlü olarak etki göstereceğini düşünüyorlar.

7. Faiz indirimi konuşmanın erken olduğunu oldukça açık biçimde vurguladılar.

8. Merkez Bankası’nın zararda olduğunu bilmeyen bir gazeteci karın Hazine’ye aktarımının (avans olarak) ne zaman olacağını sordu. Buna yanıt verilmedi doğal olarak

9. Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay sonunda kendini tutamadı ve görece uzun bir açıklama yaptı. Biraz sıra dışı gelebilir ancak, açıklıkla para politikasının içinde bulunduğu karmaşık ve makul olmaktan çıkmış cinnet yapısını nasıl düzeltmeye çalıştıklarını, kopmuş temel bağlantıları nasıl onarmaya çalıştıklarını anlatarak, kamuoyunun odaklanması gereken yeri işaret etti. İşaret ettiği çerçeve çok yerinde olsa da konuşmasında “…anlamıyorlar” gibi bir kelime kullanması iletişim dili açısından iyi değil.

10. Bugün sunumu yapan ve soruları birlikte yanıtlayan ekip, uzun süredir görülmeyen bir kararlılığı ve kurumsallığı sergiledi. Merkez Bankası iletişimi için, anlattığının ve hedeflediğinin kabul görmesi, güven sağlaması için önemli bir eşik oldu.

11. Olması gereken böyle bir tablo. Gaye Erkan’ın zehirlediği iletişimi oldukça iyi toparladılar.”

- Advertisment -