Ana SayfaHaberler“Elgin Mermerleri”, Yunanistan ve İngiltere’yi karşı karşıya getirdi. Sunak, Miçotakis’le görüşmesini saatler...

“Elgin Mermerleri”, Yunanistan ve İngiltere’yi karşı karşıya getirdi. Sunak, Miçotakis’le görüşmesini saatler kala iptal etti

Antik Yunanistan’ın başyapıtı olan Parthenon Tapınağı’ndan 19. yüzyılın başlarında İngiltere'nin Osmanlı İmparatorluğu Büyükelçisi Lord Elgin'in Londra’daki British Museum’a götürdüğü Parthenon Mermeleri ya da Elgin Mermerleri iki ülkeyi karşı karşıya getirdi. Londra’yı ziyaretinde görüşeceği Başbakan Sunak’tan eserlerin Yunanistan’a iadesini isteyeceğini açıklayan Yunanistan Başbakan’ı Miçotakis’e soğuk duş: Sunak saatler kala görüşmeyi iptal etti.

Görüşmenin iptalinden önce İngiliz Başbakanlığı olan Downing Street, Rishi Sunak’ın Miçotakis ile görüştüğünde Elgin Mermerlerinin Yunanistan’a iade edilmesi taleplerini reddedeceğini ve hazineler için “doğru yerin” British Museum olduğunu söyleyeceğini açıkladı.

Downing Street, Yunan liderin British Museum’un heykellere sahip olmasını Mona Lisa tablosunun ikiye bölünmesine benzetmesine karşı çıktı. Sunak’ın mermerlerin kalıcı olarak iade edilmesini engelleyen yasayı desteklediğini vurguladı.

Ama akşam saatlerinde yarın yapılacak Sunak-Miçotakis görüşmesinin iptali haberi geldi.

İptale Twitter’dan tepki gösteren Miçotakis,  “İngiltere Başbakanı’nın planlanan görüşmemizi gerçekleşmesine saatler kala iptal etmesinden duyduğum üzüntüyü ifade etmek isterim. Pozisyonlarının doğruluğuna ve adaletine inanan hiç kimse karşıt argümanlardan asla korkmaz” dedi.

Parthenon Tapınağı’nın iç odasının dış duvarı etrafında, kesintisiz bir çizgi üzerinde uzanan heykeller ve diğer eserlerden oluşan mermerler 1 metre yükseklikte ve 160 metre uzunluğundaydı. 

Frizin günümüze ulaşmış 80 metresi British Museum koleksiyonundayken, 50 metresi Atina’daki Akropolis Müzesi’nde bulunuyor.

Atina uzun zamandır, Elgin Mermerleri’nin vatanına geri dönmesi için girişimlerde bulunuyor.

- Advertisment -