Ana SayfaHaberlerElon Musk antisemitizm suçlamalarıyla karşı karşıya: Büyük şirketler X’ten kaçıyor, Tesla hisseleri...

Elon Musk antisemitizm suçlamalarıyla karşı karşıya: Büyük şirketler X’ten kaçıyor, Tesla hisseleri düşüşte

Apple, IBM, Disney ve Warner Bros’un da aralarında bulunduğu teknoloji ve medya şirketleri, Elon Musk’ın X üzerinden yaptığı bir paylaşımda antisemitik olmakla suçlanan bir ifade kullanmasının ve site algoritmasının, verdikleri reklamları Nazi yanlısı içeriklerle bir arada göstermesinin ardından platform üzerinden reklam vermeyi durdurduklarını açıkladı.

Elon Musk’ın, sahibi olduğu X’te bir kullanıcı tarafından paylaşılan ve “batılı Yahudi nüfusun, ülkelerine akın eden azınlık ordularının kendilerinden pek de hoşlanmadığının farkına vardığını” öne sürdüğü bir ifadeyi “asıl gerçeği söylediniz” diyerek desteklemesi tepki çekti.

Liberal eğilimli bir medya takip grubu olan Media Matters, Perşembe günü yayınladıkları raporda Apple, Oracle ve NBC Universal’a bağlı Bravo ve telekomünikasyon şirketi Comcast’ın reklamlarının antisemitist içeriklerin yakınına yerleştirildiğini bildirmişti.

Bunun ardından IBM, reklamlarının X’te, Nazileri öven içeriklerin yanında çıktığı gerekçesiyle reklam vermeyi durdurdu. IBM’den yapılan açıklamada, nefret söylemi barındıran içerikler konusunda şirket olarak sıfır tolerans gösterdikleri belirtildi ve bu kabul edilemez durumu soruşturana kadar X’teki tüm reklamları askıya aldık” ifadesi kullanıldı.

Apple da X’teki reklamlarını askıya aldı. Apple’dan konuya ilişkin resmi bir açıklama henüz gelmezken Axios’a konuşan bir kaynak, Apple’ın,  geçen yıl 180 milyon dolar harcama yaptığı X platformundaki reklamları askıya aldığını söyledi. Apple CEO’su Tim Cook, Eylül ayında şirketin X’te reklam vermeye devam edip etmeyeceğini “sürekli” sorguladığını söylemişti ancak iki şirket daha sonra anlaşarak reklam anlaşmalarını devam ettirmişti.

Apple ve IBM’in ardından Lionsgate, Disney, Comcast, . Warner Brothers Discovery ve Paramount Global gibi şirketler de X’e reklam vermeyi durdurduklarını açıkladı.

Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu da, X’teki reklam faaliyetlerini durdurdu. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Johannes Bahrke, bu tedbirin yalnızca reklamlarla ilgili olduğunu ve AB hesaplarının platformu terk ettiği anlamına gelmediğini vurguladı.

AB Komisyonu, daha önce de X’in, Hamas’ın İsrail’e saldırıları sonrasında yayılan dezenformasyon, yasa dışı ve zararlı içerikler nedeniyle AB’nin çevrimiçi kurallarına uyumunu incelemek için bir soruşturma başlatmıştı.

Beyaz Saray sözcüsü Andrew Bates de Musk’ın paylaşımının ardından, “Amerikalılar olarak temel değerlerimizle uyuşmayan antisemitist ve ırkçı nefretin teşvik edilmesini en güçlü ifadelerle kınıyoruz” dedi.

Media Matters’a dava hazırlığında olduklarını söyleyen Elon Musk, Yahudi karşıtı olduğu yönündeki iddiaları reddederek ve yorumlarının bütün Yahudilere yönelik olmadığını, yalnızca İtira ve İnkarla Mücadele Birliği (Anti Defamation League) gibi lobi gruplarına yönelik olduğunu kaydetti. Beyaz Saray sözcüsü Andrew Bates de Musk’ın paylaşımının ardından, “Amerikalılar olarak temel değerlerimizle uyuşmayan antisemitist ve ırkçı nefretin teşvik edilmesini en güçlü ifadelerle kınıyoruz” dedi.

Olayın ardından dün gece Tesla’nın hisseleri de düşüşe geçti. Bu durum, yatırım yöneticisi Ross Gerber, bir şirketin CEO’sunun markasına bu kadar zarar verdiği böylesi başka bir örnek daha önce görülmediğini söylüyor.

Perşembe günü de TikTok’ta bazı kullanıcılar Usame bin Ladin’in 11 Eylül terör saldırılarını savunan ve ABD’nin İsrail’e desteğini eleştiren mektubuna destek veren videolar paylaşmıştı.

TikTok bunun üzerine ‘lettertoamerica’ etiketini kaldırdı.

- Advertisment -