Ana SayfaHaberlerEmre Yıldır'a çocukluğundan beri tecavüz ettiği ve intihara sürüklediği iddiasıyla yargılanıp hüküm...

Emre Yıldır’a çocukluğundan beri tecavüz ettiği ve intihara sürüklediği iddiasıyla yargılanıp hüküm giyen akrabası tahliye edildi

Üç yıl önce intihar eden üniversite öğrencisi Emre Yıldır’a 9 yaşından itibaren cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle yargılandığı davada 26 yıl hapis cezasına çarptırılan akrabası Vedat Tarhan'ın sessiz sedasız tahliye edildiği öğrenildi. İlk derece mahkemesiyle istinaf mahkemesinin kararına, Yargıtay savcısının bu kararların onanmasını isteyen görüşüne rağmen Yargıtay’ın verdiği karar şaşkınlık yarattı.

Hürriyet’te yer alan habere göre; mahkemenin 26 yıl hapis cezası kararına sanık avukatları itiraz etti. İtirazı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 25. Ceza Dairesi ele aldı. İncelemesini geçen yıl Mart ayında tamamlayan daire, yerel mahkeme kararının yerinde olduğuna hükmetti.

Sanık avukatları istinaf kararına da itiraz etti ve dava Yargıtay’a taşındı. Yargıtay cumhuriyet savcısı Mustafa Yıldız, 10 Ağustos 2021’de 9. daireye gönderdiği yazıda, sanık avukatlarının temyiz talebinin reddi, istinaf mahkemesi kararının da onanması yönünde görüş bildirdi. Ancak dosyaya bakan Yargıtay 9. dairesi, istinaf mahkemesinin kararını bozarak Tarhan’ın tahliye edilmesine karar verdi.

Tahliye yazısı 8 Mart 2022’de Tarhan’ın tutuklu bulunduğu Çanakkale E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi ve Tarhan tahliye edildi.

Yıldır ailesinin avukatı: “Tüyler ürperten bir karar”

Yıldır ailesinin avukatı Merve Uçanok, bozma ile birlikte Vedat Tarhan’ın tahliye edilmesini “Tüyler ürperten bir karar” sözleri ile yorumladı ve şunları söyledi:

“Emre Yıldır, çocuk yaştan itibaren yaşadıklarına daha fazla dayanamayarak intihar etti. Yerel mahkeme yerinde bir karar vermişti. Bu karar istinaf aşamasından da geçti. Yargıtay cumhuriyet savcısı da ‘onama’ talepli bir tebliğname hazırladı. Her şey yolunda gidiyor derken bir de duyduk ki sanık tahliye olmuş. Hemen daire ile temasa geçtik. Bozma kararı henüz sisteme yüklenmemiş. Ancak cezaevine giden yazıyı aldık.”

Ne olmuştu?

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde yaşayan üniversite öğrencisi Ahmet Emre Yıldır 29 Nisan 2019’da, 15’inci kattaki evlerinin penceresinden atlayarak yaşamına son vermişti.

Yıldır, intiharından 1 ay önce ailesine, 2002- 2003 yıllarında evlerinde kalan Vedat Tarhan’ın 2011 yılına kadar kendisine cinsel istismarda bulunduğunu açıklamış, ardından da Vedat Tarhan’la yüz yüze gerçekleştirdiği görüşmeye ait ses kaydıyla Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak dilekçenin intihardan sonra işleme koyulduğu ortaya çıkmıştı.

Ahmet Emre Yıldır’ın intiharından sonra gözaltına alınan ve “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” gerekçesiyle tutuklanan Vedat Tarhan 3 ay sonra görülen ilk duruşmada tahliye edilmişti. Cumhuriyet savcısının itirazı üzerine hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılan Vedat Tarhan, geçen yıl 19 Ağustos’ta Çanakkale’de yakalanıp, tutuklanmıştı. Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen duruşmada savcı, Tarhan’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istemişti.

Vedat Tarhan, “Ben suçsuzum, Allah katında da içim rahat” diyerek kendisini savunmuştu.

Mahkeme, “çocuğun nitelikli istismarı” suçundan Vedat Tarhan’ı herhangi bir indirime gitmeden 26 yıl hapis cezası vermişti.

- Advertisment -