Ana SayfaHaberlerErbakan anmasına HDP temsilci gönderince Akşener katılmadı

Erbakan anmasına HDP temsilci gönderince Akşener katılmadı

Liderler düzeyinde; ev sahibi Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun katıldığı anmaya Sadullah Ergin’in babasının cenazesi için Hatay’da olan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan katılamadı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in katılmama nedeninin ise HDP adına TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş’un katılımı olduğu öğrenildi. Anmada İYİ Parti’yi bir başkan yardımcısı temsil etti.

Güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüşle ilgili çalışma yapan 6 muhalefet partisinin liderleri yarın (28 Şubat) Ankara’daki Bilkent Otel’de biraraya gelerek ortak deklarasyonu kamuoyu ile paylaşacak.

6 liderin bu toplantı öncesinde bugün (27 Şubat) eski başbakan ve Milli Görüş Hareketi’nin kurucusu Necmeddin Erbakan’ın 11. ölüm yıldönümü sebebiyle gerçekleşecek anma etkinliğine katılacağı duyurulmuştu.

İstanbul’da, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen anma etkinliğine 6 liderden 4’ü; Kemal Kılıçdaroğlu, Temel Karamollaoğlu, Gültekin Uysal ve Ahmet Davutoğlu katılırken Ali Babacan ve Meral Akşener katılmadı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın, partisinin genel başkan yardımcısı Sadullah Ergin’in babasının vefatı sebebiyle cenaze törenine katılacağı gerekçesiyle toplantıya katılamadığı öğrenilirken İYİ Parti lideri Meral Akşener’in etkinliğe neden katılmadığına dair bir açıklama yapılmadı.

Akşener HDP’ye de davet götürüldüğü için mi katılmadı?

Akşener’in etkinliğe HDP’nin temsilcilerinin de davet edildiği için son anda katılmaktan vazgeçtiği iddia edildi. Akşener’in yerine İYİ Parti’yi temsilen partinin genel başkan yardımcısı Ümit Dikbayır salonda yer aldı.

Etkinliği organize eden Saadet Partisi’nin sözcüsü Birol Aydın, geçen seneki anmada olduğu gibi bu sene de HDP  dahil olmak üzere bütün partilere teklif götürüldüğünü açıkladı.

HDP’nin altılı masada yer almadığı için genel başkan seviyesinde toplantıya katılım göstermeyi reddettiği öğrenilirken, etkinliğe HDP’yi temsilen TBMM Başkanvekili ve HDP Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş katıldı.

Etkinliğe katılanlar arasında ayrıca HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Zekeriya Yapıcıoğlu da yer aldı.

Karamollaoğlu: Kutuplaşan değil kucaklaşan bir Türkiye’yi birlikte inşa etmek zorundayız

Etkinliğin açılış konuşmasını ev sahibi konumundaki Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu yaptı. Karamollaoğlu, her yıl Necmeddin Erbakan’ı başka bir yönü ile andıklarını belirterek bu yılın konusunu ise “adil devlet ve insanca yaşam” olarak seçtiklerini söyledi.

Karamollaoğlu, “Adaletin olmadığı yerde insanca yaşamdan bahsetmek mümkün değildir. Ne yazık ki bugün böyle bir durumla karşı karşıyayız. Bugün Türkiye’nin de dünyanın da en büyük problemi adalettir. Kutuplaşan değil kucaklaşan bir Türkiye’yi birlikte inşa etmek zorundayız. Partilerimiz ve çözüm önerilerimiz farklı olsa da birbirimizle konuşabildiğimiz gün çözemeyeceğimiz hiçbir sorun kalmayacaktır” dedi.

Uysal: Ortak bir gelecek perspektifi üzerinden birarada bulunmalıyız

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da yaptığı konuşmada Türkiye’nin birlikte hareket etmeye ihtiyaç duyduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bizlerin sorumluluğu herkesin hukukundan emin olduğu bir Türkiye’yi,  refah yaratan, nimeti ve külfeti eşit ve ortak paydada paylaşan bir Türkiye’yi yeniden kurmaktan geçmektedir.”

“Hiçbir şekilde değiştirip dönüştüremeyeceğimiz, kabuk bağlamış yaraları deşerek geçmişimiz üzerinden rekabet ederek değil, her tür ima ve inşa edebileceğimiz bir gelecek perspektifi üzerinden birarada bulunmak durumundayız.”

Erdoğmuş: Türkiye’nin en temel ve ağır sorunu Kürt meselesi

Gültekin Uysal’dan sonra HDP’yi temsilen sahneye gelen TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, çoğulculuğun önemini vurgulayarak “Ülkemizdeki en temel ve ağır sorunlarının bizce başında Kürt meselesi gelmektedir. Bu meseleyi de dikkatlerinize sunmayı bir sorumluluk olarak arz ediyorum” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu: Tıpkı Erbakan hocamız gibi ülkemiz için herkesle biraraya gelmeye kararlıyız

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise yaptığı konuşmada Necmeddin Erbakan’ın siyasi görüşüne sıkça atıf yaparak, “Nasıl ki Erbakan hocamız milletin bütün temsilcilerini biraraya getirirken kınanmaktan korkmadıysa, suçlamalardan korkmadıysa biz de bugün hangi düşünceye ve aidiyete sahip olursa olsun herkesle biraraya gelmeye kararlıyız” dedi.

Davutoğlu ayrıca dindar-muhafazakar tabana seslenerek “Erbakan hocamızı anan her kişi ertesi sabah uyandığında bir daha bu aziz ülkede asla 28 Şubatlar yaşanmayacak diyerek uyanır” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: Yaşadığımız buhrandan birlikte uzlaşarak çıkabiliriz

Etkinliğin son konuşmasını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. 5 yıl önce ilk kez yine bir Erbakan anmasında ‘helalleşme’ çağrısını dile getirdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “5 yıl öncesine göre çok daha iyi bir yerdeyiz. Bunu görmek umut ve gurur veriyor” dedi ve ekledi:

 “Helalleşme nerede bir kötülük var ise o kötülüğü yaratanlardan bağımsız ve tarafsız yargı yoluyla hesap sormayı engellemez. Çünkü helalleşme kimseye kim tutmamak ama haksızlıklar karşısında da dilsiz şeytan olmamaktır. Bunu başaracağız” dedi.

Kılıçdaroğlu ayrıca, “Yaşadığımız sosyal, siyasal ve ekonomik buhrandan uzlaşarak ve birlikte çıkabiliriz. Erbakan’ın hayatı bize omuzlarımızdaki sorumluluğu göstermektedir” ifadelerini kullandı.

- Advertisment -