Ana SayfaHaberlerDünyaErbil’e atılan İran füzeleri ortalığı karıştırdı

Erbil’e atılan İran füzeleri ortalığı karıştırdı

İran’ın Dün sabah (13 Mart) erken saatlerde “Erbil’deki İsrail üssü” diye tarif ettiği bir noktaya gerçekleştirdiği balistik füze saldırısı ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İsrail’i de içine alan geniş bir tartışmaya yol açtı.

Saldırının hemen ardından Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile mezhep ortaklığına rağmen İran’la arası açık olduğu bilinen Irak Şiilerinin lideri Mukteda es-Sadr arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi.

Görüşmede Barzani ile Sadr, saldırının nedeninin “İsrail’in Erbil’deki üssü olduğu” yönündeki iddiaları araştırmak üzere bir komisyon kurulması konusunda anlaştı. Sadr’ın ofisinden yapılan açıklamada ayrıca saldırının ülkenin ve vatandaşlarının güvenliğini hedef alan “eşi görülmemiş riskli bir eylem” olduğu kaydedildi.

Dün, üç büyük Batı ülkesi İngiltere, Almanya ve Fransa büyükelçilik ve konsoloslukları üzerinden saldırıyı kınayan mesajlar yayımladı.

Bu sabah da Başbakan Mesrur Barzani konuyu ABD Dışişleri Bakanı Blinken’la görüştü.

Bu görüşmenin ardından İsrail’in eski başbakanı Netanyahu “Hiç mi bir şey öğrenemedik” başlıklı bir video mesajı yayımladı.

Başkent Erbil’e yönelik füze saldırılardan sonra bile İran ile nükleer anlaşma müzakerelerini devam ettiren uluslararası camiayı eleştiren Netanyahu, Viyana’da Tahran’la müzakereye devam edilmesini “saçma” olarak niteledi.

Netanyahu, videosunda “İran’la bu kusurlu nükleer anlaşmayı imzalamak için bu kadar acele etmek sadece saçma değil, düpedüz tehlikeli” ifadesini kullandı.

- Advertisment -