Ana SayfaHaberlerErdoğan: “10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesi için talimat verdim”

Erdoğan: “10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesi için talimat verdim”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eskişehir’de katıldığı toplu açılış töreninde Osman Kavala’nın serbest bırakılması için ortak açıklama yayımlayan 10 ülkenin büyükelçisini terbiyesizlikle suçladı ve ‘istenmeyen adam’ ilan edilmeleri için talimat verdiğini söyledi. Erdoğan, “Soros’un Türkiye şubesi” dediği Kavala’nın ve Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmayacağını tekrarladı, “yargı kararlarına saygı” istedi.

Erdoğan’ın konuşmasındaki ilgili kısım şu şekilde:

“Yatıyorlar kalkıyorlar Kavala, Kavala, Kavala, Kavala. Kavala dediğin Soros’un Türkiye şubesi. 10 tane büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı’na geliyor. Bu ne terbiyesizliktir ya? Siz burayı ne zannediyorsunuz ya? Burası Türkiye, Türkiye! Burası öyle zannettiğiniz gibi bir kabile devleti değil, burası Türkiye. Anlı, şanlı Türkiye.

“10  büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmesi için talimat verdim”

“Burada kalkıp da Dışişleri Bakanlığı’na gelip talimat verme gibi bir yola giremezsiniz. Gerekli talimatı ben de dışişleri bakanımıza verdim. Ne yapması gerektiğini söyledim. ‘Bu 10 tane büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz’ dedim.

“Bunlar Türkiye’yi tanıyacaklar. Anlayacaklar. Bilecekler. Türkiye’yi bilmedikleri, anlamadıkları gün burayı terk edecekler.”

“Selo’yu içeriden çıkarmanın derdindeler, çıkaramayacaksınız”

Erdoğan, Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu ile olarak da şunları söyledi:

“Kardeşlerim, bunlar bizi engellemek için terör örgütleriyle de yürürler. Bunlar terörist ‘Selo’ ile beraber olurlar. Bunlarda ar yok. Yasin Börü’yü öldüren ‘Selo’ değil miydi? Şimdi kalktılar onu içeriden çıkarmanın derdindeler. Yargı ne derse o, çıkaramayacaksınız.

“Eşi televizyona çıkmış, çocuklarımla beraber masumane oturuyorum. Yasin Börü’nün geride bıraktığı ailesi ne? Onlar masum değil mi? Sen anasın da o ana değil mi?”

Yalım Eralp: “Türkiye bundan çok büyük zarar görecek”

Emekli Büyükelçi Yalım Eralp, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çıkışını Serbestiyet’e değerlendirdi. Eralp şunları söyledi:

“Bir süredir dillendiriliyordu 10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmeleri ihtimali. Ancak bu büyükelçilerin tamamının hükümeti, bu teşebbüsün arkasında olduklarını açıkladı. Son olarak Almanya da açıkladı. Dolayısıyla ortaya çok vahim bir tablo çıkıyor.

“Bunlar arasında çok önemli ülkeler var, böyle bir adım bu ülkeler ile ilişkileri fevkalade geriletecektir. Yapılan fiil fevkalade yanlıştır.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamalarından sonra bu büyükelçilerin istenmeyen adam ilan edilmeme ihtimalini, yani bunun sadece lafta kalmasını muhtemel bulmuyorum. Bu 10 büyükelçi cumhurbaşkanının talimatı ile istenmeyen adam ilan edilecek ve Türkiye bundan çok büyük zarar görecek.”

- Advertisment -