Ana SayfaHaberlerAtina’dan adalara vize muafiyeti jesti: Senede yedi gün adalar

Atina’dan adalara vize muafiyeti jesti: Senede yedi gün adalar

Altı yıl aradan sonra Atina’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasındaki görüşmeden Ege Adaları’nda 7 günlük vize muafiyeti çıktı. Erdoğan da ziyaret öncesi Yunanistan gazetesi Kathimerini’ye "Bir gece ansızın gelebiliriz" sözleri için "Yunanistan için değil ülkemizin güvenliğini tehdit eden terörist unsurlarla ilgili söyledim” demişti.

Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin (YDİK) beşinci toplantısına katılmak için 6 yıl sonra Yunanistan’a gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atina’da ilk olarak Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’ya yaptığı nezaket ziyaretinin ardından Başbakanlık ofisinin bulunduğu “Megaro Maximou” binasında Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis tarafından kapıda karşılandı.

İki liderin görüşmelerinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi.

İkili, basın toplantısı öncesinde Türk-Yunan Dostluk Bildirgesi’ni imzaladı.

Miçotakis: “Güzel bir geleceği yaratmak durumundayız”

İlk konuşmayı yapan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis şunları söyledi:

“Çok iyi bir şekilde, çok sakin bir ortamda ilişkileri devam ettirmek çok önemli. (Türkiye-Yunanistan arasındaki) Sorunlara çözüm bulmak çok önemli.”

“Sınırdaş olan iki ülke yan yana ve beraber hareket etmek zorundadır. Güzel bir geleceği yaratmak durumundayız.”

“Vize meselesinde Türk öğrencilerle Avrupa öğrenciler arasında yakın bir iş birliğinin sağlanması için vizeden muaf tutulması meselesini ele aldık. Aynı zamanda Doğu Ege’de bütün bir yıl boyunca 7 gün boyunca vizeden muaf tutularak Türk vatandaşlarını Doğu Ege Adaları’nı ziyaret etme serbestiyetini karar olarak ele aldık.”

“Azınlık meselesinde birbirimize duyduğumuz anlayışın ılımlılık konusunda bir köprü rolü oynamaktadır. Bütün aşırı tavırların bertaraf edilmesi bunların kaçınılması ve aynı zamanda insani değerlere saygı ve silahsız halin korunması konusunda hemfikir kaldık. Kıbrıs konusunda BMGK kararları bizim için çok önemlidir. Kıbrıs konusunda gelişmeler bu yönde olmalıdır. “

“Sayın Cumhurbaşkanı Ankara’da İsmet İnönü’yle anlaşma imzalandı. Biz size dostluk eli uzatıyoruz. hasbahane ilişkilerin sonuna vardığına inanıyoruz. O ilişkiler bugün de ayakta kalmaktadır. Lozan Anlaşmasından sonra iyi komşuluk deklarasyonu yapmak zorundayız.”

Erdoğan: “Bir sonraki toplantı için bu kadar ara vermeyeceğiz”

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları ise şöyle: 

“Tekrar Atina’da bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Başbakan Miçotakis nezdinde Yunan makamlarına teşekkür ediyorum. Mevcut ivmeyi daha da geliştirmek istiyoruz. 7 yılın ardından bugün gerçekleştiriyor olmamız bu isteğimizin bir göstergesidir. Yılda en az 1 kez bu buluşturmayı gerçekleştirmenin hayırlı olacağını düşünüyorum. Bir dahaki toplantı için bu kadar ara vermeyeceğiz.”

“Miçotakis ile faydalı görüşmeler yaptık. Atılabilecek adımları ele aldık. Üst düzey temasların gelişmesi çerçevesinde aramızdaki diyalog kapısının açık tutulmasını vurguladık. Dostane ilişkiler Atina bildirgesi ile teyit etmiş olduk.”

“Sayın Başbakan ile görüşmemizde ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarılmasında mutabık kaldık. Gerek turizm gerek kültürel alanda ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz.”

“Ege ve Doğu Akdeniz konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Mevcut sorunlarımızı yapıcı diyalog iyi komşuluk uluslararası hukuk çerçevesinde müşterek tavırla sonuçlandırmak temel dileğimizdir. Özellikle Lavrion kampının kapatılmasını memnuniyetle karşıladık.”

“İki kardeş arasında bile ayrılıklar yaşanırken komşu arasında görüş ayrılıklarının yaşanması gayet doğaldır. Mesele bunları çözme hadisesidir. Bizim aramızda çözülemeyecek kadar hiçbir sorun yok. Büyük resme odaklanalım. Denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım. Miçotakis’in bizimle aynı görüşü paylaşmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Görüşmelerimizin halklarımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

- Advertisment -