Ana SayfaHaberlerErdoğan açıkladı: En düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL, memurların maaş...

Erdoğan açıkladı: En düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL, memurların maaş artışı yüzde 30,5 oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022’nin ilk kabine toplantısının ardından konuştu: "Hiçbir emeklimiz 2 bin 500 liranın altında maaş almayacak", "Memurlarımızın maaş artışını yüzde 30,5’e çıkardık", “Omicron kaynaklı vakalar artıyor fakat hastane yatış oranları tehlikeli seviyede değil”, “Okullarda yüz yüze eğitime devam edeceğiz.”

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Döviz kurunda yaşanan, ülkemiz ekonomisi gerçekleriyle ilgili olmayan dalgalanmadır. Bir yerden sonra serbest piyasa ekonomisinin dışına çıkarak, arkasında kötü niyetlilerin göründüğü bir duruma büründü.”

“Aldığımız tedbirler ve geliştirdiğimiz mekanizmalar sayesinde, dışardan yapılan Türk ekonomisine yönelik sinsi saldırıların önünü büyük ölçüde kesmiştik.”

“Kur korumalı TL mevduatına kısa sürede 78 milyar TL’lik bir geçişin yaşanması vatandaşımızın ekonomi programına olan güvenidir. Bu uygulamayı genişletiyoruz. Ülkemiz ekonomisinin istikrar ve güven içinde büyümesine katkı sağlayacak yeni araçlarla birlikte 2022’de daha güçlendireceğiz.”

“Açıkladığımız tedbir paketinin, bizim veya ilgili kurumlarımız tarafından hayata geçirilebilecek olanların tamamını uygulamaya soktuk. Döviz ve altın cinsi hesaplardan vadeli TL hesaba dönüştürülen hesaplara stopaj oranı sıfırlandı.”

“Temettü gelirlerine uygulanan stopaj oranı yüzde 15’ten yüzde 10’a indirildi. Talep edenler, bankalardaki altın hesaplarında tuttukları birikimleri fiziki altın olarak da alabilecek.”

“Kredi garanti fonunun daha aktif ve kapsayıcı şekilde çalıştırılmasıyla ilgili protokol hayata geçiyor. TL için hazine desteğine, imalat ve 1 puanlık indirim yapılmasına, BES’deki devlet katkısının yüzde 30’a çıkarılmasına, gelire endeksli senetlerin ihracatına tüm bunlara yönelik kanun teklifi yarın TBMM’nin huzuruna sunuluyor.”

“Kömür desteği gibi doğalgaz desteği de verebiliriz”

“Tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle oluşan fiyat farkının incelenmesi için yapılan çalışma Meclis’in gündeminde olacak. Enerji fiyatları hususunda vatandaşı koruyacak bir yol izledik. 2021 yılında vatandaş lehine doğalgazda 80, elektrikte 20 milyar liralık fedakarlık yaptık.”

“Vatandaşa verilen kömür yardımının doğalgaz desteği olarak da verilebileceğinin altını çizmek istiyorum.”

Vatandaşımızın bu enflasyon rakamları ile karşılaşması bizi üzdü

“Bugün enflasyon rakamları açıklandı. Vatandaşımızın bu rakamlarla karşılaşması bizi üzdü. Enflasyon oranının bu düzeyde yüksek çıkmasında döviz kurunun da etkisini olduğunu biliyoruz.”

“Asgari ücrete yaptığımız yüzde 50’lik artışla halkımızı enflasyona ezdirmediğimizin göstergesidir.”

“Enflasyonu en kısa sürede tek haneye düşürmekte kararlıyız. Döviz kurundaki köpüğü aldığımızda nasıl daha gerçekçi bir tablo önümüze çıktıysa, enflasyonda da bunu yapacağız.”

Memura ek zam, emekliye düzenleme

“Memurların yüzde 5’lik artışını yüzde 7.5 olarak uygulama kararı aldık. Böylece memurlarımızın maaş artış oranını yüzde 30.5’a çıkardık.”

“Aylık geliri 1500 liradan başlayan 1 milyon 266 bin emeklimizin maaşlarını 2 bin 500 liraya yükseltmiş oluyoruz.”

“Hasta sayılarında artış yaşansa da yatan hasta ve vefatlarda bir sorun gözükmüyor”

“Şimdi de salgın Omicron varyantıyla tekrar kapımıza dayandı. Hasta sayılarında artış yaşansa da yatan hasta ve vefatlarda bir sorun gözükmüyor. TURKOVAC’ı da milletimize sunduğumuz dönemde salgına çok daha etkin, korunma araçlarına sahibiz. Milletimden ‘tamam’ diye ifade ettiğim salgın tedbirlerine riayet hususunda biraz daha sabır istiyorum.”

“Yüz yüze eğitime devam edeceğiz”

“Eğitim her dönemde olduğu gibi salgın sürecinde de en önemli başlık arasında olmayı sürdürüyor. Ülkemizdeki öğretmenlerin en az iki doz aşılanma oranları bugün itibariyle İngiltere, Fransa gibi ülkelerin üzerindedir. Tedbirlere riayet ederek yüz yüze eğitime devam edeceğiz. Sayılarını 500 binlerden 1,2 milyona ulaştırdığımız öğretmenlerimizi de desteklemeyi sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıl Bakanlığımızın düzenlediği eğitimlere % 134’lük artışla öğretmenimiz katıldı. Meclis’imizde 3008 sayılı meslek kanununda 2 önemli değişiklik yapıldı. Üçüncü yılın sonunda kalfaların aldığı ücreti de iyileştirerek asgari ücretin yarısı kadar ücret alabilmeyi sağladık. Hedefimiz bu yıl sonuna kadar mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısını 1 milyona çıkarmaktır.”

- Advertisment -