Ana SayfaHaberlerErdoğan “gereken adımlar atılacak” demişti: Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı...

Erdoğan “gereken adımlar atılacak” demişti: Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı

Türk Tabibler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, gözaltına alındı. Fincancı, katıldığı bir Youtube yayınında "TSK'nın kimyasal silah kullandığı" iddialarıyla ilgili gelen bir soru üzerine "Belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan birisi kullanılmış durumda" demiş ve ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fincancı hakkında soruşturma başlatmıştı. Erdoğan, pazartesi günü Fincancı için "Hem bu kişiyle hem de bu kurumla ilgili gereken adımlar atılacaktır" demişti. Bahçeli de Salı günü Fincancı'nın vatandaşlıktan çıkartılması çağrısı yapmıştı.

Şebnem Korur Fincancı’nın avukatı Eren Keskin sosyal medya hesabından “Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı. Bir Adli Tıp hekimi, TTB başkanı çağrılınca ifadeye gidecekken gözaltına alınıyor. Gözaltında tutulan gazeteciler ve Şebnem Korur Fincancı.. Sizi asla yalnız bırakmayacağız” mesajını paylaştı.

Fincancı, katıldığı bir Youtube yayınında, TSK’nın kimyasal silah kullandığı iddialarıyle ilgili bir soru üzerine şunları söylemişti:

“Daha önce de incelemiştim. Belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan birisi kullanılmış durumda. Çok çeşitli kimyasal silahlar var. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da ne yazık ki çatışmalarda kullanıldığını görüyoruz.

“Uluslararası sözleşmelerin uygulanması ve kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi kapsamında böyle bir iddia ortaya çıktığında nasıl bir araştırma yapılacağı da Minnesota Protokolü’nün ilkelerinin ele alınması gerekiyor.”

Soruşturma başlatılmıştı

Fincancı’nın açıklamalarının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fincancı hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” ve “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlarından soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

“Başsavcılığa dilekçe verdik, ifadeye çağrılacağı bilgisini aldık. İfadeye çağrılmayı beklerken eve baskınla gözaltına alındı”

Halk TV Ankara Temsilcisi Özlem Akarsu Çelik, Türk Tabibler Birliği avukatlarından aldığı şu bilgileri aktardı:

“Fincancı yurt dışındaydı, döndü ve ifade vermek için başvurdu avukatlarıyla.

“Konuştuğum avukatlar, ‘Perşembe akşamı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığı bilgisini alır almaz, Cuma günü giderek bir dilekçe verdik. Katibe telefonlarımızı bıraktık ve başsavcılıktan da ifadeye çağrılacağı bilgisini aldık. Biz ifadeye çağrılmasını beklerken evine bir baskınla gözaltına alındı Şebnem Hoca. Biz de şu anda İstanbul’a hareket ediyoruz’ dedi. Ankara’ya getirileceğine dair bir bilgi var.”

Erdoğan: “Hem bu kişiyle hem de bu kurumla ilgili gereken adımlar atılacaktır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, soruşturma başlatılması sonrası Fincancı’yla ilgili şunları söylemişti:

“Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yürüttüğü sınır ötesi harekatlara iftira atan Tabipler Birliği Başkanıyla ilgili yargı harekete geçmiştir. Terör örgütünün diliyle konuşarak ülkesine ve ordusuna alçakça bühtan eden böyle bir şahsın, adı Türk ile başlayan bir kurumun başında olmasının milletimizin her bir ferdini rahatsız ettiğine inanıyorum.

“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızın yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarına ve mahkemelerin vereceği kararlara göre hem bu kişiyle hem de bu kurumla ilgili gereken adımlar atılacaktır.”

Bahçeli: “Türk vatandaşlığından çıkarılması akla en yatkın yollardan birisidir”

MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin meclis grup toplantısında Fincancı’nın vatandaşlıktan çıkarılması çağrısı yapmıştı. Bahçeli şöyle konuşmuştu:

“Türk askerine hainlerin ve zalimlerin ağzıyla kimyasal silah çamuru atanları, mesela Türk Tabipleri Birliği Başkanı’yla diğerlerinin Türk vatandaşlığından çıkarılması, vatansız ve ülkesiz olmaya mahkum edilmesi akla en yatkın yollardan birisidir. Zira tahammülümüz bitmiş, sabır taşımız çatlamıştır. Türk Tabipleri Birliği’nin tıpla, hekimlikle, sağlıkla uzaktan yakından ilgisi kalmamıştır.”

Sosyal medyada, Fincancı’nın gözaltına alınmasına sivil toplum kuruluşları ve kamuoyunda tanınmış isimlerden tepkiler geldi.

- Advertisment -