Ana SayfaHaberlerDünyaErdoğan ‘güvenlik için istenen araç sayısı ve diğer bazı talepler’ sebebiyle Glasgow’daki...

Erdoğan ‘güvenlik için istenen araç sayısı ve diğer bazı talepler’ sebebiyle Glasgow’daki zirveye katılmadı

Reuters’a konuşan bir üst düzey yetkili: “Güvenlik için istenen araç sayısı ve güvenlikle ilgili diğer bazı taleplerimizin tam olarak karşılanmaması nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanı böyle bir karar aldı. Bizim açımızdan da önemli olan böyle bir zirveye katılmayı çok önemsiyorduk ama bunun yapılması gerekti,"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi’nin ardından İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen COP26 iklim zirvesine katılması planlanıyordu.

Fakat Erdoğan, planlananın aksine Glasgow’daki toplantıya katılmadan G-20 zirvesinin ardından Türkiye’ye geri döndü.

Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan özel uçak “TUR”, dün (31 Ekim 2021) saat 00.20’de Atatürk Havalimanı’na indi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın takviminde yer almasına rağmen bu zirveye neden katılmadığı ise dünden bu yana merak konusu oldu.

Reuters’a konuşan bir üst düzey yetkili, “Cumhurbaşkanı’nın zirveye katılmadan dönmesinin temelinde protokol ve güvenlikle ilgili Türkiye’nin taleplerinin İngiltere tarafından tam olarak karşılanmamasının bulunduğunu” söyledi.

İsmi açıklanmayan üst düzey yetkili, “Güvenlik için istenen araç sayısı ve güvenlikle ilgili diğer bazı taleplerimizin tam olarak karşılanmaması nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanı böyle bir karar aldı. Bizim açımızdan da önemli olan böyle bir zirveye katılmayı çok önemsiyorduk ama bunun yapılması gerekti” dedi.

COP26 Zirvesi nedir?

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesini 1994 yılında imzalayan ülkeler yaklaşık 30 yıldır her sene toplanıyor. COP kısaltması da “Conference of Parties”, yani sözleşmedeki tüm tarafların katıldığı bir konferans anlamına geliyor.

Bu yıl 26. kez gerçekleştirilen zirveye Birleşik Krallık ev sahipliği yapıyor. Bugün (1 Kasım) başlayan Konferans Glasgow’da gerçekleştiriliyor. COP26’ya birçok farklı ülkeden 100’den fazla hükümet ve sivil toplum lideri katılıyor.

- Advertisment -