Ana SayfaHaberlerErdoğan: İsrail Cumhurbaşkanı Herzog yakında Türkiye’ye gelebilir

Erdoğan: İsrail Cumhurbaşkanı Herzog yakında Türkiye’ye gelebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ile iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. EastMed projesi konusunda İsrail’le görüşmeler yapıldığını söyleyen Erdoğan, İsrailli mevkidaşı Herzog’un yakında Türkiye’ye ziyaret edebileceğini söyledi.

Erdoğan, Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüyle ilgili olarak, “Sırbistan’da yapılacak seçimin akabinde istiyoruz ki bu üçlü grubun liderlerini bir araya getirip toplantı yapalım ve bu toplantıyla özellikle Bosna-Hersek’in toprak bütünlüğünü sağlayabilmek için adımlar atalım” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Erdoğan, Doğu Akdeniz’deki yaşanan son gelişmeler sonrası İsrail Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirebileceğini belirterek, “Sayın Herzog’la yapmakta olduğumuz görüşmeler var, belki Türkiye’ye bir ziyareti olabilir. Başbakan sayın Bennett’in bu noktalarda olumlu bazı yaklaşımları var. Hedef olumlu yaklaşımlarla bir yere varmak” dedi

Erdoğan, ayrıca Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de İsrail ve Güney Kıbrıs Rum kesimiyle birlikte yürüttüğü boru hattı projesi EastMed konusunda “Türkiye’siz bu iş olmaz” diyerek İsrail yönetimiyle görüşmeler yapıldığını açıkladı:

“Bu proje (EastMed) esasında olacak bir iş değil. Bunun bütün analizlerini yaptılar, baktılar ki bu işin pozitif olabilecek bir yanı yok. Yani maliyet hesapları tutmuyor. Amerika bütün adımını zaten kapital üzerinde yürüten bir ülke. Bunun maliyet analizleri tutmadığı için de ‘Bu olacak bir iş değil’ diyerek desteğini çekti. Zaten, burada hep konuşulan nedir? Bu iş, Türkiye’siz olmaz. Çünkü eğer buradan Avrupa’ya gaz gidecekse bu ancak Türkiye üzerinden olur.

“Herzog Türkiye’ye gelebilir”

“Berat (Albayrak) Bey, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönemde bile İsrailli muhatabı, o zaman o teklifle gelmişti. İş bir yere doğru da gidiyordu. Belki biz o zaman İsrail ile o işi bağlayabilirdik. Peki şimdi bağlama umudu yok mu? Şartlar oturup konuşulur. Çünkü bu işin menfaat analizleri çok önemli. Belli bir yere de geldik. “

“İsrail Cumhurbaşkanı (Isaac) Herzog ile görüşmelerimiz oluyor. İsrail Başbakanı (Naftali) Bennett daha değişik düzeyde haberler gönderiyor. Bütün bunlarla beraber biliyorsunuz, geçenlerde İslam Ülkeleri Hahamlar İttifakı üyelerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul ettim, onlarla görüşmelerimiz oldu. Eğer biz siyaset yapacaksak siyaset, kavga dövüşle olmaz. Siyaseti barış çizgisinde götürmeye mecburuz.”

“Sayın Herzog’la yapmakta olduğumuz görüşmeler var, belki Türkiye’ye bir ziyareti olabilir. Başbakan sayın Bennett’in bu noktalarda olumlu bazı yaklaşımları var. Hedef olumlu yaklaşımlarla bir yere varmak.”

İsrailli gazeteci Barak Ravid ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bir İsrailli yetkilinin kendisine Erdoğan’ın son telefon görüşmesinde Herzog’u Türkiye’ye davet ettiğini söylediğini belirtti.

Ravid paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

İsrailli bir yetkili bana şunları söyledi: Erdoğan, son telefon görüşmesinde Herzog’a kendisini Türkiye’de ağırlamaktan mutluluk duyacağını söyledi. Ziyaret için tarih belirlenmedi. Her halükarda bu, İsrail’in Yunanistan ve Kıbrıs ile olan stratejik ilişkilerine zarar vermeyecek.”

- Advertisment -