Ana SayfaHaberlerErdoğan kambiyo sistemine güvence verdi, dolar düştü

Erdoğan kambiyo sistemine güvence verdi, dolar düştü

Dün nas konuşmasıyla doları fırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisinden ve kambiyo rejiminden en küçük geri adım atmaya ne niyeti ne de ihtiyacı vardır." Erdoğan’ın konuşması öncesinde 18.52’yi gören dolar, konuşma sonrasında 13.35 seviyesine kadar geriledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklama yapıyor. 

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Ekonominin rasyonel işleyişiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan finans hareketlerinin ve buna bağlı fahiş fiyat artışlarının yol açtığı sıkıntılar elbette hepimizin canını yakıyor.

“Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz.

“Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. İnsanlarımızın bankadaki TL varlığının mevduat kazancı, kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak. Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye mevduatını TL’den dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.

“Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verilecek. Bu işlem sonunda ortaya çıkabilecek kur farkı ise Türk Lirası olarak ihracatçı firmamıza ödenecek.

“Bireysel emeklilik sistemimizin cazibesini artırmak için devlet katkısı oranını yüzde 5 daha artırarak yüzde 30’a çıkartıyoruz. Devlet iç borçlanma senetlerine buradaki stopajı yüzde 0’a indiriyoruz. İhracat ve sanayi şirketleri için kurumlar vergisinde 1 puanlık indirim planlıyoruz. Bu adımla amacımız kayıt dışı ekonomiyi azaltmak, ihracatı özendirmek, firmalarımızın KDV iadesi yoluyla finansa hızlı erişimini sağlamaktır.

“Katma değer vergisini yeniden düzenliyoruz. Amacımız kayıt dışı ekonomiyi azaltmak, iş ve yatırım ortamını iyileştirmek, ihracatı özendirmek, firmalarımızın KDV iadesi yoluyla finansmana hızla erişimini sağlamaktır.

“Şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopajı yüzde 10’a indiriyoruz. Yatırım ve fon kazançları kurumlar vergisinden istisna olmasına karşılık diğer fon kâr payları istisna dışındaydı. Bu farklılığı ortadan kaldırıyoruz.

“Ülkemizde yastık altında 280 milyar dolar değere sahip 5 bin ton altın bulunduğu bilinmektedir. Bu altınların finansal sisteme dahil edilerek ekonomiye kazandırılması için piyasa paydaşlarıyla birlikte yeni araçlar geliştirilecektir.

“Kredi garanti fonu desteğiyle uzun vadeli istihdamı koruma ve destekleme işletme kredileri verilecektir. Ülkemizdeki istikrar ve güven iklimini güçlendirecek tüm tedbirleri ilgili kurum ve meclisimizle süratle hayata geçireceğiz.

“Bunun son örneği geçtiğimiz günlerde yapılan kamu özel iş birliğiyle gerçekleştirilecek Antalya hava limanı kapasite artırımı ihalesidir. Yapım süresi 36 ay işletme süresi 25 yıl olan bu ihaleyi, evet burdan milletime sesleniyorum 8 Milyar 555 milyon Euro ile en yüksek teklifi veren girişim grubu kazanmıştır. Türkiye burada, çökmedi.

“Ey TÜSİAD bak Türkiye nerede? Ve bu ihalenin içinde yerlisi var, Fransa’sı var Almanya’sı var. Siz hâlâ acaba bu iktidarı nasıl indiririz diye bunun hesabını yapıyorsunuz. Bir taraftan da utanmadan sıkılmadan Bay Kemal’le erken seçim konuşuyorsunuz. 

“Biz bu ülkeyi böyle yönettik. PPP… Bay Kemal diyor ki bu nedir? Bize bunu neden açıklamıyorlar. Bu PPP. Ne bu? Yap işlet devret. Hani ekonomistlerin vardı öğren onlardan. Biz bu ülkeyi böyle bugünlere getirdik. Bugün havalimanlarımızdan tutunuz otoyollarımıza kadar tutunuz bunları bu sistemle yaptık. Biz dünyada Antalya G-20’de bu kardeşinize o zaman bütün liderler siz bu PPP ile ne yaptınız bunu bize bir anlatın. Ve ben orada Antalya’da bütün liderlere yap işlet devletin ne olduğunu örnekleriyle anlattım. 

“Geçtiğimiz günlerde ülkemizin uzaydaki aktif 8. uydusu olarak TÜRKSAT 5B’yi uzaya yolladık. Böylelikle 5 sene içinde iki uydu gönderen ülke olduk. İşte Türkiye bu, modern Türkiye bu.

“Türkiye ne patinaj yapıyor ne geriliyor. Sürekli hedeflerine doğru ilerliyor.

“Aslında ülkemizde döviz kıtlığı değil döviz bolluğu var. Döviz taleplerinin dönemsel yükselişidir. Döviz alımına yönelik psikolojik eğilim ortadan kalktığında hep birlikte bu bolluğun nimetlerini görmeye başlayacağız. 

“Her kim kur spekülasyonuyla, fahiş fiyat oyunlarıyla bizi geçerliliği kalmamış ekonomik yollara yöneltmek istiyor, bu yoldan döndürmek istiyorsa buradan ilan ediyorum bu yoldan dönüş yok.

“2021 yılında 449 bin 355 öğrencimize burs, 1 milyon 32 öğrencimize kredi verdik. Bu yıl yüzde 20 artışla 180 bin evladımız burs imkanından faydalanacaktır. Bu ülkede üniversite harçlarını kim kaldırdı? Biz kaldırdık. Hatırlayın o günleri, harçlardan dolayı yapılan eylemleri hatırlayın. Biz harçları kaldırdık.

“Burs, kredi. 45 liracık burs veriyorlardı. Biz onlardan aldık bu iktidarı. Üniversiteye yerleştirme puanlarında ilk 100’e giren öğrencilerimizle, milli sporcularımıza burs sağlıyoruz. Kredi alan tüm öğrencilerimiz geri ödemesini mezuniyet sonrası 2 yıl erteleme hakkı var.”

- Advertisment -