Ana SayfaHaberlerEkonomiErdoğan, "meydanı boş bırakamayız" demişti. Borsadaki sert düşüş bugün de sürdü

Erdoğan, “meydanı boş bırakamayız” demişti. Borsadaki sert düşüş bugün de sürdü

Borsa İstanbul için üç gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, SPK ve BİST yönetimine çağrı yapıp "meydanı boş bırakamayız" demişti. Borsadaki sert düşüş bugün devam etti..Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,87 değer kaybederek 7 bin 264 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,87 değer kaybederek 7 bin 264 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 292 puan azalırken toplam işlem hacmi 42,6 milyar lira oldu. 

Bankacılık endeksi yüzde 3,71, holding endeksi yüzde 3,72 değer kaybetti.

Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok gerileyen ise yüzde 8,17 ile turizm oldu.

BIST 100 endeksi son bir haftada toplam yüzde 9,12 değer yitirdi.

22 Aralık 2023 günü Borsa istanbul’un 150. Yıl Gong Töreni ‘nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Sermaye piyasalarını manipüle etmeye çalışan tamahkarlara meydanı boş bırakamayız” diyerek SPK ve BİST yönetimine seslenmişti. Erdoğan konuşmasında borsa için şunları söylemişti:

“Borsamız 150 yıllık köklü tarihiyle Türkiye’nin son bir buçuk asırdaki inişli çıkışlı yolculuğunun en yakın şahitleri arasında yer alıyor.

Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı Borsa İstanbul’u yıpratmayı amaçlayan bütüncül kampanya yürütüldü. Battık, bittik senaryolarıyla yatırımcı korkutuldu.

Halbuki başta kıta Avrupası olmak üzere gelişmiş, kalkınmış ülkelerde farklı tablo söz konusudur. Buralarda ne siyasetçiler ülkenin sermaye piyasasını kötüleyerek seçim kazanma hayali kurar ne de sistem böyle bir manipülasyona izin verir.

Sermaye piyasalarını manipüle etmeye çalışan tamahkarlara meydanı boş bırakamayız.

Gerek SPK, gerek BİST’ten bu konuda daha fazla hassasiyet göstermesini istiyoruz.

Vatandaşımızın gönül huzuruyla birikimlerini değerlendireceği ve reel ekonominin istifadesine sunacağı bir iklimi tesis etmekte kararlıyız. 

Enflasyondaki artışın kontrol altına alınmasıyla birlikte ülkemize yönelik kaynak akışının daha da hızlanacağına inanıyoruz.”

Şimşek “oyun alanı değil” demişti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de aynı törende yaptığı konuşmada, “Borsa bir oyun alanı değildir. O yüzden SPK’nın yaptığı çalışmalar önümüzdeki dönemde etkili hale gelecek. Eğer birikimlerimizi yatırım, istihdam, üretim ve ihracata yönlendireceksek mutlaka fiyat istikrarını sağlamamız lazım” ifadelerini kullanmıştı.

- Advertisment -