Ana SayfaHaberlerErdoğan’nın AB-NATO takası çıkışı tartışılıyor; Scholz ve Beyaz Saray: İkisi ayrı meseleler

Erdoğan’nın AB-NATO takası çıkışı tartışılıyor; Scholz ve Beyaz Saray: İkisi ayrı meseleler

Erdoğan, Litvanya'daki NATO Zirvesi'ne giderken İsveç üyeliği için şartını açıkladı: "Siz önce 50 yıldır kapıda beklettiğiniz Türkiye'nin AB'de önünü açın, biz de Finlandiya'nın nasıl önünü açtıysak İsveç'in de önünü açalım." NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye'nin AB'ye üyelik isteğini destekliyorum." Beyaz Saray: "ABD, Türkiye'nin AB üyelik hedeflerini her zaman destekledi ve desteklemeye devam edecektir fakat Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci, Türkiye ile AB arasında bir mesele."

Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Türkiye’nin AB’ye üyelik isteğini destekliyorum. İsveç’i NATO’ya sokmak için çok çalışıyoruz. İsveç’in üyeliği konusunda Vilnius zirvesinde olumlu bir karara varmak hâlâ mümkün” dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise, Erdoğan’ın talebiyle ilgili olarak, “Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin, İsveç’in NATO’ya katılmasıyla bir alâkası yok” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray’dan da şu açıklama geldi: “ABD, Türkiye’nin AB üyelik hedeflerini her zaman destekledi ve desteklemeye devam edecektir. Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci, Türkiye ile AB arasında bir mesele. ABD’nin odağı, İsveç’in NATO’ya katılımıdır.”

- Advertisment -